Na svých webových stránkách dokonce městská policie zveřejnila výzvu veřejnosti, aby tohoto problémového bezdomovce nepodporovala penězi. "Je prakticky neustále pod vlivem alkoholu a znečištěn exkrementy, kdy budí i veřejné pohoršení. O spolupráci byl požádán sociální odbor, praktický lékař, hygiena a organizace Kotec. Bohužel, vše je závislé na jeho dobrovolnosti a zájmem o poskytované služby, které opakovaně odmítá. Žádáme tímto veřejnost, pokud bude chtít tomuto bezdomovci pomoci, ať tak učiní formou potravy, nealko nápojů. V případě finančního daru si zakoupí pouze alkoholické nápoje a následně není schopen usměrňovat své chování," píše ve výzvě.

Jak Deníku sdělil velitel Městské policie Tachov Radovan Macák, dotyčný bezdomovec je v současné době v nemocnici. "Nyní je hospitalizován v nemocnici a uvidíme, co se bude dít, až se vrátí."

Renesanční radnici mají v péči restaurátoři
Renesanční radnici mají v péči restaurátoři

Problém je dlouhodobý

Strážníci, jak dále uvedl, přijímají telefonáty od občanů o tom, že tento bezdomovec, který se pohybuje na invalidním vozíku, někde leží v zuboženém stavu, pravidelně a často. "Problém s tímto člověkem je dlouhodobý, v posledních měsících se ale vyhrotil. Odmítá jakoukoli pomoc ze strany strážníků, ale i od dalších subjektů. Opakovaně měl nabídku azylového bydlení, pravidelně využívat služeb, které poskytuje zařízení Kotec, aby se mohl umýt a obléci do čistého a podobně. Jenže všechny tyto snahy slehávají, protože se jedná o člověka svéprávného, dospělého," řekl Deníku Macák s tím, že člověk v tomto případě musí sám chtít přijmout pomoc. "Jiné páky k napravení situace městská policie nemá."

V Tachově se pohybuje několik osob bez stálého bydliště. "Jejich počet je víceméně stabilní. Většinou je s nimi podobný problém. Když už dostanou čisté oblečení a mají možnost se umýt, za dva dny jsou opět ve starých kolejích. Ale opět se jedná o lidi svéprávné, plnoleté," dodal.

Snažila se i sociálka

Nějaké možnosti k řešení situace okolo bezdomovců má také Odbor sociálních věcí Městského úřadu v Tachově. Jak ale Deníku sdělila jeho vedoucí Marcela Němcová, opět záleží na tom, jestli bezdomovec chce. "Můžeme chodit, přesvědčovat, přemlouvat, ale když dotyčný nechce, nic nezmůžeme. Konkrétně tomu bezdomovci na vozíčku jsme během roku několikrát sehnali ubytování. Měl malinký byt v Týnci u Plané. O ten přišel. Pak jsme mu sehnali bezbariérovou ubytovnu v Horním Slavkově. Do týdne ale byl zpátky. Pokud prostě člověk nestojí o pomoc, nařídit mu nic nemůžeme," uvedla vedoucí.

Nehoda mezi Částkovem a Úšavou.
Řidič nezvládl předjíždění a havaroval

Prakticky jedinou možnost, kdy mohou úřady zasáhnout proti vůli dotyčného, je když je ohrožen na životě, nebo když ohrožuje okolí.

Jakou má sociální odbor radu pro veřejnost, která by s takovým problémovým člověkem přišla do styku a chtěla mu pomoci? "Nekupovat mu alkohol, nedávat peníze, maximálně koupit něco k jídlu," řekla vedoucí odboru.

Zkušenost veřejnosti

Bezdomovec na vozíčku, který v Tachově občas budí veřejné pohoršení svým chováním, se jeden čas pohyboval také v Chodové Plané. "Byl tam ještě s nějakou paní, oba byli špinaví, zanedbaní. Ujali jsme se jich, umyli je, dali jsme jim nějaké starší oblečení a poskytli jsme jim zahradní chatku, kterou jsme moc nevyužívali. Tam mohli přebývat," řekl jeden z obyvatel Chodové Plané.

Jak dále popsal, bezdomovci se přes den pohybovali v centru městyse, večer se vraceli do chatky, většinou opilí, špinaví, pomočení. "Chtěli jsme jim pomoci, ale setkali jsme se spíše s nevolí našeho okolí. A ani u bezdomovců jsme neviděli, že by o naši pomoc nějak výrazně stáli, i když ji přijali," uvedl dále obyvatel s tím, že dvojice lidí bez domova tuto pomoc přijímala několik dní.