Čím dál smutnější pohled se od podzimu naskýtá fotbalistům v Plzni na Košutce. Trávník na jejich hřišti soustavně devastují divočáci. Rozrytá je již téměř celá plocha. Největšímu klubu na Severním Předměstí tím vznikla škoda za miliony korun. Finance na úpravu hřiště však chybí. Nutné bude také najít náhradní prostory pro tréninky a zápasy. Do míče si sportovci na Košutce znovu kopnou nejdříve na podzim.

Na hřiště prasata láká potrava. „Chodí sem v noci pro žížaly. Správce divočáky sice zkouší vyplašit, nic na ně ale neplatí. Střílet tu myslivci nesmí. Stádo stihne za půl hodiny rozrýt i čtvrtinu hřiště. Plot není překážkou. Mají v rypáku velkou sílu, jednoduše jej srolují a zničí,“ posteskl si předseda oddílu TJ Plzeň-Košutka Petr Nováček.

Klub musí vybudovat nový plot s pevnou podezdívkou a revitalizovat trávník. Problém ale má s nedostatkem financí. „Škoda na hřišti je tři miliony. Plot bude stát další milion. Veškeré členské příspěvky jdou do provozu areálu. Opravu nejsme schopni sami financovat. Spolehnout se musíme na případnou pomoc samosprávy,“ řekl Nováček. Klubu z ročního rozpočtu zbývá kolem dvou set tisíc. Což pokryje náklady na opravy inventáře či údržbu.

Bezdomovci přebývající v drážních domcích nad Jateční ulicí znali pravděpodobnou oběť nedávné vraždy
Plzeňští bezdomovci žijí kvůli hrůznému nálezu těla ve strachu

První plzeňský obvod je připraven klub podpořit. „Určitě chceme pomoci. Zatím nedokážu říci, jakou částkou. O tom se na úřadu ještě musíme poradit. Doufám, že se nám podaří přesvědčit i město či Plzeňský kraj,“ uvedl místostarosta MO Plzeň 1 Jiří Uhlík.

Aby měly týmy kde hrát, musí oddíl sehnat náhradní hrací plochu. „Děti do 15 let tréninky a zápasy odehrají na vedlejším hřišti. Žáci, dorost a muži ale hrají významné krajské soutěže. Těm musíme najít prostor jinde,“ vysvětlil Nováček. Minimálně půl roku potrvá, než košutecké hřiště bude opět použitelné. „Tráva potřebuje podle zahradníka tak čtyři měsíce, než zakoření. Hrát bychom zde mohli snad na podzim,“ odhadl Nováček.

Plzeňská jednička počítá s podporou i v tomto ohledu. „Rádi bychom pomohli i v jednání se základními školami v našem obvodu, které mají hřiště vhodných rozměrů, zda by tam bylo možné v odpoledních hodinách trénovat,“ doplnil Jiří Uhlík.