VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Dnešek je zasvěcený kuchařům

Rokycansko - Restaurace začínají v rámci svátku nabízet slavnostní dobroty

20.10.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Milan Jaroš

Dnešek je mezinárodním svátkem kuchařů Dnem gastronomie a solidarity. Oslaví ho profesionálové, ale i všichni ti, které vaření baví. Jako jistý rakouský šéfkuchař, který docela šokoval sýrem z lidského mléka, asi nikdo v regionu nepřekvapí. Ale na to, čím na uctění významného dne v některých restauracích pamatovali, jsme se poptali.

Slavěna Milnaříková z ro-kycanského PapáTa konstatovala: „Tenhle svátek nám připadá významný. Vždyť o jídle pořád mluvíme, myslíme na něj, potřebujeme ho… Jídlo je, a bylo, často prostředníkem při důležitých rozhodnutích a dokáže naladit i ty největší protivy! Sváteční den bychom tedy měli, a to minimálně, oslavit nějakou dobrotou!" Jelikož restaurace preferuje zdravou stravu, už včera jako hlavní specialitu nabídla králičí zázvorové filetky s dýňovým rizotem, dnes to budou špenátové karbanátky s tofu, šťouchanými brambory a kapustou. Dobrotu chtějí ale servírovat i zítra, vsadili na krůtu se špenátovo-polen-tovou kaší s mascarpone a hráškem.

Na uctění kulinářského svátku dobrotou pamatovali také v restauraci Na Střelnici. „Tomu, kdo bude mít zájem zpestřit si poledni menu, nabídneme dezert s čerstvým ovocem a krémem mascarpone," zaznělo.

V zámecké krčmě U Rudolfovy kratochvíle ve Zbiroze nám manažer Zdeněk Humpolík řekl: „Na oslavu Dne gastronomie jsme pamatovali sestavením zcela nového menu, v němž je hitem jak formou zvláštního servírování, tak samozřejmě z chuťového hlediska Tafelspizt. Jedná se o čtyř-chodovou nabídku, která se těšila oblibě u habsburského dvora."

V Mirošově Na Statku připravují na dnešek kromě dalších jídel speciální lahůdku v podobě vepřové panenky v pancettě, podávané s grilovanou zeleninou a slámovou placičkou.

Pozadu nezůstanou ani studenti gastronomického oboru ze Střední školy Jeřabinová. V sokolovně pro účastníky Akademie řemesel připravili malý raut.

Jinde vlastní oslavu většinou pominuli, ale zato už se pochlubili naplánovaným halloweenským či svatomartinským jídelníčkem.

Autor: Božena Šopejstalová

20.10.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Volby 2017

Babišovo ANO suverénně vyhrálo v několika obcích

Tomáš Mertl se stal potřetí otcem.

Hokejový útočník Tomáš Mertl se stal potřetí otcem

Holoubkov přezimuje v čele okresu

Rokycansko – Sympatická sobota a zamračená neděle. Tak vypadal fotbalový víkend našich zástupců.

Zbirožský zámek chystá Halloween

Zbiroh – Halloweenskou veselici chystají na zámku na úterý 31. října.

DOTYK.CZ

Internet se baví: Babiš líbá a Benda je stejnou jistotou jako smrt a daně

/ GALERIE, VIDEO / Tvůrci internetových memů nespí a povolební situaci v Česku pochopitelně nenechali bez povšimnutí. Pozornost si získaly zejména čtyři momenty: vděk Andreje Babiše vyjádřený tvůrci jeho kampaně Marku Prchalovi, prohra Matěje Stropnického v čele Zelených, poměrně vysoký zisk SPD Tomia Okamury - a "nesmrtelný" poslanec Marek Benda.

Základní škola ulice Míru zítra zve na živou výstavu

Rokycany – Týden školákům zkrátí dvoudenní podzimní prázdniny. ZŠ ulice Míru si proto v duchu přijatého celoročního hesla Máme rádi přírodu naplánovala dny projektové výuky.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT