Dnešek je mezinárodním svátkem kuchařů Dnem gastronomie a solidarity. Oslaví ho profesionálové, ale i všichni ti, které vaření baví. Jako jistý rakouský šéfkuchař, který docela šokoval sýrem z lidského mléka, asi nikdo v regionu nepřekvapí. Ale na to, čím na uctění významného dne v některých restauracích pamatovali, jsme se poptali.

Slavěna Milnaříková z ro-kycanského PapáTa konstatovala: „Tenhle svátek nám připadá významný. Vždyť o jídle pořád mluvíme, myslíme na něj, potřebujeme ho… Jídlo je, a bylo, často prostředníkem při důležitých rozhodnutích a dokáže naladit i ty největší protivy! Sváteční den bychom tedy měli, a to minimálně, oslavit nějakou dobrotou!" Jelikož restaurace preferuje zdravou stravu, už včera jako hlavní specialitu nabídla králičí zázvorové filetky s dýňovým rizotem, dnes to budou špenátové karbanátky s tofu, šťouchanými brambory a kapustou. Dobrotu chtějí ale servírovat i zítra, vsadili na krůtu se špenátovo-polen-tovou kaší s mascarpone a hráškem.

Na uctění kulinářského svátku dobrotou pamatovali také v restauraci Na Střelnici. „Tomu, kdo bude mít zájem zpestřit si poledni menu, nabídneme dezert s čerstvým ovocem a krémem mascarpone," zaznělo.

V zámecké krčmě U Rudolfovy kratochvíle ve Zbiroze nám manažer Zdeněk Humpolík řekl: „Na oslavu Dne gastronomie jsme pamatovali sestavením zcela nového menu, v němž je hitem jak formou zvláštního servírování, tak samozřejmě z chuťového hlediska Tafelspizt. Jedná se o čtyř-chodovou nabídku, která se těšila oblibě u habsburského dvora."

V Mirošově Na Statku připravují na dnešek kromě dalších jídel speciální lahůdku v podobě vepřové panenky v pancettě, podávané s grilovanou zeleninou a slámovou placičkou.

Pozadu nezůstanou ani studenti gastronomického oboru ze Střední školy Jeřabinová. V sokolovně pro účastníky Akademie řemesel připravili malý raut.

Jinde vlastní oslavu většinou pominuli, ale zato už se pochlubili naplánovaným halloweenským či svatomartinským jídelníčkem.