Střední škola (SŠ) Jeřabinová zvyšuje bezpečnost svých žáků. Dostat se dovnitř bude už během tohoto měsíce těžší.

Zatím u vjezdu do nádvoří funguje závora, kterou vrátný zvedne až po vyřízení formalit. Podobně se mu hlásí pěší procházející bočním vstupem. Hlavní dveře do školní budovy navíc už brzy pohlídá snímač otisků prstů. Dovnitř se žáci budou dostávat přes něj. Namontovaný už je.

„Nejde o klasický otisk prstu, jen jeho skenování a získání záchytných bodů, na jejichž základě bude zařízení dotyčného identifikovat. Skenování je ale časově dost náročné. Přece jen tu máme zhruba pět set třicet žáků a další, vzhledem k poslednímu kolu přijímacího řízení, ještě během září přibývali," vysvětlovala zástupkyně ředitelky Eva Koutská.

Chlapce a děvčata nové opatření nechává v pohodě, získání identifikačních bodů se nebrání. Stejně tak se nevyskytli odpůrci mezi rodiči. U nezletilých studentů je totiž třeba, aby za ně dali souhlas. „Zatím nevím o nikom, kdo by skenování prstů odmítl," sdělila Koutská. Procedurou snímaní záchytných bodů procházejí také zaměstnanci školy.

Opatření ale neznamená, že budova bude pro návštěvníky nedobytná. U hlavních dveří najde dotyčný zvonky, a to do kanceláře školy, k ředitelce, jejím zástupcům, dále do sborovny a školní jídelny, ale také k dětské lékařce. Má totiž v přízemí ordinaci. „Odzvoníme jim a povinností toho, kdo sem návštěvu pustí, je čekat na vstupujícího. Intercom nemáme. Zato jsme získali kamerový systém, který po celý den monitoruje osoby mířící do areálu i z něj. Vidíme tedy, kdo do školy vchází. Někde mají ještě vstupní turniket, od toho jsme ale kvůli finanční náročnosti prozatím upustili," informovala Koutská.

Nainstalované bezpečnostní zařízení v SŠ Jeřabinová vyšlo asi na 440 tisíc korun. Zapojila se tím do pilotního projektu Plzeňského kraje na zajištění škol, kterých je zřizovatelem.