Epidemická situace v Plzeňském kraji je výrazně lepší než v uplynulých týdnech, kdy přírůstky nakažených dosahovaly 6 000 až 7000 týdně. Zaznělo to na pátečním jednání Krizového štábu Plzeňského kraje. Za poslední týden podle ředitele KHS Plzeň Michala Bartoše přibylo 2 900 případů. V kraji převládá i nadále britská mutace covid-19.

K výraznému zlepšení došlo také v oblasti obsazenosti lůžek v nemocnicích v kraji. Podle koordinátora lůžkové péče Jana Beneše za uplynulý týden výrazně ubylo hospitalizovaných pacientů, a to ze 613 na dnešních 505 ve všech zařízeních v kraji. Intenzivní péči vyžaduje 111 pacientů. "I nadále zůstává velmi zatížena resuscitační péče s pacienty, kteří jsou připojeni na UPV a ECMO," uvedl Beneš. V případě, že klesne počet pacientů pod 500, bude ve zdravotnických zařízeních v Plzeňském kraji zvažována úprava standartní covidové péče na postcovidovou, případně postupný návrat vyčleněných jednotek zpět na necovidové.

Ilustrační foto.
Dopisy se zpozdí. Pošťáci onemocněli covidem

„Ačkoli je intenzivní péče i nadále vytížena, mírný optimismus už je na místě. Na výrazně nižším počtu nově nakažených se nám ukazuje, že situace v kraji se i dál zlepšuje a kulminace epidemie je snad za námi. A to, že situaci zvládla zařízení v kraji, je zásluha především týmu krajského koordinátora lůžkové péče, koordinátorů a vedení všech nemocnic v kraji, kteří neuvěřitelnou mírou dokázali zajistit péči na covidových lůžkách. Je to také díky všem lidem, kteří dodržují základní epidemická opatření a respektují nařízená omezení. Osobně bych všem chtěla poděkovat, a zároveň prosím o obezřetnost, ještě nemáme vyhráno,“ uvedla hejtmanka Ilona Mauritzová.