Po oficiálním přivítání ředitelkou školy Janou Štenglovou si ve čtvrtek prohlédli budovu školy, seznámili se s pravidly chování a s organizací výuky.

PŘEZOUVÁNÍ A DĚLENÝ TĚLOCVIK JE PŘEKVAPIL

Nejvíce je překvapilo přezouvání, dále fakt, že se naši žáci dělí na tělocvik podle pohlaví nebo i to, že se na výuku cizích jazyků třídy půlí na menší skupiny. Nemohli pochopit, že u nás nemáme žádný dvůr, na kterém by se mohli žáci o přestávce proběhnout, jak je tomu u nich. Udivení byli i při prohlídce chovatelského zařízení, protože to ve své škole nemají.

Co se týče stravování, ochutnali poprvé českou polévku, rohlíky a museli se přizpůsobit i našemu odlišnému režimu. Večeřet v 19 hodin je pro ně přece jen nezvykle brzy. Všimli si také, že se u nás lidé, kteří se dobře znají, při setkání nelíbají na tváře, ale podají si ruku, což na ně působí poněkud chladně. Jejich korespondenti pro ně připravili koncert, na kterém vystoupil i pěvecký sbor Bel canto a dudácká muzika s krojovanými tanečníky. Po obědě ve školní jídelně absolvovali Francouzi prohlídku města s výstupem na domažlickou věž.

EXKURZE PO REPUBLICE

V programu celé akce nechybí celodenní exkurze do Prahy, Karlových Varů, Plzně či Českého Krumlova, ani možnost zúčastnit se některých hodin ve škole. Víkend byl v režii hostitelských rodin. Někteří zamířili na bowling či minigolf, jiní do ZOO nebo na procházku korunami stromů v nedalekém Německu. Další se sešli, aby společně fandili hokejistům v zápase Česká republika – Francie. Francouzi si měli možnost opéct i vuřty u táboráku, což byl pro mnohé jedinečný zážitek.

Řidič felicie nechal stát svůj vůz v křižovatce Mánesovy a Kunešovy ulice na domažlickém sídlišti Kozinova Pole.
Parkování v křižovatce nebo těsně u přechodu? Pokuta až 2 tisíce

Do výměnného pobytu se zapojilo celkem 30 českých žáků, kteří se role hostitelů ujali velice svědomitě a snaží se snést svým korespondentům takřka modré z nebe.

Pro některé Francouze to je vůbec první odloučení od rodiny na delší dobu, což každý snáší jinak. Někteří se se svými hostiteli skamarádili hned od první chvíle a cítili se u nás jako doma. Jiní měli zpočátku problémy s komunikací v angličtině, a navíc se jim stýskalo po domově.
Nejvíce vyčerpávající je podle našich žáků neustálá koncentrace na cizojazyčnou komunikaci a to do pozdních nočních hodin. Jak všichni do jednoho konstatují, role hostitele velice vyčerpává a není vůbec jednoduchá.

A to přitom naši žáci chodí normálně do školy, tedy pokud nejsou s Francouzi na poznávacím výletě, a někteří z nich obstarávají i přípravu večeře, když rodiče zrovna nemůžou. Ale hlavně vymýšlí pro své hosty odpolední program. Prvotní bariéry ostychu již byly naštěstí prolomeny, a Francouzům se u nás líbí. V sobotu ráno naši francouzští přátelé zamíří do svých domovů a my se začneme těšit, až se s nimi 12.června ve francouzském St Arnoult en Yvelines shledáme.

Petra Šlajsová

Kluziště v za prodejnou Lidl v Holýšově.
Prodejna nebo kluziště? Holýšovští sportovci řeší zda prodat pozemek Lidlu