Online reportáž

"Musím bohužel potvrdit druhý pozitivní případ," uvedl ředitel Krajské hygienické stanice Plzeňského kraje Michal Bartoš. "Jedná se o padesátiletého muže, který si nákazu dovezl z Itálie, kde byl předtím lyžovat. Okamžitě po svém návratu, kdy už bylo vyhlášeno mimořádné opatření, nastoupil do karantény, protože se necítil dobře. Přes naše pracoviště kontaktoval odběrový tým, pozitivní výsledek se potvrdil," doplnil Bartoš s tím, že v tuto chvíli je muž hospitalizován na infekční klinice v Plzni na Borech. 

Ilustrační foto.
Koronavirus v Plzeňském kraji: nakažená žena se léčí doma

První nakaženou byla padesátiletá žena, která byla rovněž lyžovat na severu Itálie. "Mohu potvrdit, že na Plzeňsku se objevil první případ nakažení koronavirem," uvedla včera tisková mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová. "Žena se vrátila do České republiky z italského Livigna," uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. "Jedná se o ženu ročník 1970 a protože má nemoc lehký průběh, lečí se doma. Žádné další informace sdělovat nebudeme," uvedl dále hlavní epidemiolog Plzeňského kraje Petr Pazdiora. 

K prvnímu nakaženému v Plzeňském kraji se vyjádřil i hejtman Josef Bernard. "Paní byla po příjezdu z Itálie v karanténě. Tzn. organizační opatření zamezila jejímu kontaktu s ostatními. Potvrzuje se i u nás, že nařízení karantény pro navrátivší z Itálie mělo smysl," okomentoval situaci hejtman. V kraji bylo zatím otestováno 163 lidí.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník