„O možnosti získání dotace jsme se dozvěděli z časopisu, který pravidelně odebíráme do mateřinky, někdy v polovině ledna letošního roku. Jednalo se o dotaci z operačního programu XLIII. výzva prioritní osa 7 Rozvoj infrastruktury pro enviromentální vzdělávání a poradenství, jejž vyhlásilo Ministerstvo životního prostředí a Státní fond ŽP.

.Pokusili jsme se ihned zareagovat a domluvit si zatím nezávaznou schůzku se zahradní architektkou, která v časopise nabízela odbornou pomoc. Byli jsme s paní učitelkou nadšené už po první schůzce, kdy jsme s ní prošli naši zahradu a ona dávala návrhy, co zde pro děti nového vytvořit, a to vše v přírodním duchu," uvedla o začátku cesty za dotací Jitka Frýaufová.

Po prvotním nadšení však přišly starosti, neboť v projektu je nutná finanční spoluúčast, na kterou školka sama nemohla dosáhnout. „Promluvili jsme se starostou a ostatními zastupiteli, protože zde byl nutný i podíl obce, a to ve výši deset procent. Starosta byl s projektem také spokojený a přislíbil s ostatními zastupiteli částku 100 tisíc korun. My jsme měli ušetřeno v rezervním fondu školky 60 tisíc, tak jsme se rozhodli tuto částku také věnovat ve prospěch akce. Čekalo nás mnoho papírování a termín ukončení podání dotace byl stanovený na konec února. V momentě, kdy jsem měla vypracovanou část týkající se naší pedagogické práce, vypravila jsem se na státní fond, abych jim alespoň naši malou školku představila. Vše se zvládlo a nezbývalo jen čekat. Náš projekt nazvaný Kouzelná přírodní zahrada v Ekoškolce Dobřív podepsal ministr ŽP na přelomu července a srpna. Celkové uznatelné náklady jsou téměř dva miliony korun," prozradila Frýaufová.

Více ve čtvrtečním vydání Rokycanského deníku.