Přestože Západočeská univerzita v Plzni (ZČU) zaplatí v dalším roce o desítky milionů korun více za elektřinu, nehodlá zavádět distanční výuku. Deníku to potvrdila mluvčí ZČU Šárka Stará. Univerzita však bude energiemi co nejvíce šetřit, podobně jako některé další školy v kraji.

Šárka Stará už dříve informovala, že v roce 2021 zaplatila ZČU za energie celkově 58 milionů korun, z toho nejvíce za elektrickou energii – 29 milionů korun a tepelnou energii – 28 milionů korun. Náklady na plyn a lehké topné oleje dosáhly přibližně jeden milion korun. „Plyn ZČU spotřebovává pouze v Chebu, letos však přejde na městské dálkové vytápění. Oproti roku 2021 je např. u silové elektrické energie k dnešku nárůst sedminásobný,“ přiblížila mluvčí s tím, že instituce v roce 2023 zaplatí za energie dle propočtů a zastropování o nižší desítky milionů korun více. „Do konce roku plánujeme vyměnit všechna světla v kampusu za úsporné osvícení s pohybovými čidly,“ sdělila mluvčí.

Šárka Stará doplnila, že během veškerých rekonstrukcí a oprav se bude důrazně dbát na snižování energetické náročnosti budov. Ty se budou například zateplovat.

Jako doma

Mluvčí také připomněla, že univerzita vydala doporučení pro studenty a zaměstnance. „Všem jsme doporučili, aby s energiemi zacházeli uvážlivě a úsporně stejně jako doma," dodala.

Ocenění žáci a učitelé.
Nadaní žáci a jejich učitelé dostali ocenění od hejtmana

Zatím není jasné, kolik zaplatí jedna z největších plzeňských škol – Střední průmyslová škola elektrotechnická. „Energie na příští rok ještě vysoutěžené nemáme, za nás to řeší centrální nákup Plzeňského kraje,“ řekl ředitel Jan Syřínek s tím, že energeticky nejnáročnější je právě svícení a provoz velké školní kuchyně. „Vypínat počítače mezi přestávkami je pro nás kontraproduktivní,“ uvedl ředitel. Dodal, že škola je napojena na centrální městské vytápění. To se ale příští rok dle vyjádření města zdražovat nebude. „Stejně ale ve třídách nepřetápíme. Máme tam 21 až 22 stupňů,“ uzavřel.

Přesné termostaty

Energeticky velmi úsporné budovy má Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Plzni. „Vytápěny jsou prostřednictvím dálkového rozvodu Plzeňské teplárenské. Objekt je vytápěn centrálními vzduchotechnickými jednotkami vybavenými rekuperací vzduchu. Radiátory v jednotlivých místnostech jsou napojené na přesné termostaty, které se dají ovládat jak lokálně, tak i z centrálního dispečinku budovy,“ přiblížila mluvčí Lékařské fakulty Barbora Černíková.

Při fixované ceně silové elektřiny včetně státem regulované části ceny je podle ní aktuální odhad ročních provozních nákladů fakulty na úrovni zhruba 30 milionů korun.

Vizualizace nádraží v Plzni. Architekti A8000 stojí například za revitalizací autobusového a vlakového nádraží v Českých Budějovicích či Chebu. Podílí se i na nové podobě brněnského vlakového nádraží.
Rekonstrukce hlavního nádraží v Plzni je ve třetině. Místo ozdobí obchodní pasáž