V plném sále převažovalo nicméně obecenstvo české a všichni si tak poslechli hru nejen na harmoniky, ale také citery a dokonce i na málo známý nástroj niněru, což je je strunný hudební nástroj, jehož struny se rozeznívají třením pomocí dřevěného kolečka s klikou, kterým hráč pravou rukou otáčí.

Hudebníci z obou stran hranic se střídali a tak všichni měli možnost zazpívat si či poslechnout písničky v obou jazycích. Celý sál pak zpíval při písničce Škoda lásky, kterou zahrála (kromě dalších skladeb) na svůj akordeon Hana Matějková, žákyně ZUŠ ve Kdyni a úspěšná reprezentantka regionu na mezinárodních soutěžích. Zmínit je nutno i jejího mladšího bratra Honzíka, který zahrál také.

Z výstavy zahrádkářů ve Kdyni
FOTO: Kdyňští zahrádkáři až do soboty představují letošní výpěstky

Na otázku, kolik procent je u obou sourozenců talentu a píle, odpověděla jejich maminka Martina: „Jeník je malý, u něho je to dost vydřené, zato Hanka má talent velký. Cvičit ale musí oba denně, jen talent nestačí.“
Kromě zmíněných nástrojů také zahrála Kolovanka Zdeňka Trefance a dechová hudba Pepi Vágnera a tak se po páté hodině všichni rozcházeli obohaceni o pěkný hudební zážitek.

Zdeněk Huspek