Do Jižní Ameriky odjížděl pětadvacetiletý student plzeňské univerzity s velkým respektem a pocitem, že nesmí svého „šéfa“ zklamat. „Veškerou výbavu jsem si raději pořídil dvakrát, abych eliminoval případné problémy,“ vyprávěl. Přesto zaplatil hned zpočátku nováčkovskou daň. V šest ráno vyrazil s parťáky do terénu. „Písek byl krásně chladný, takže jsem se rozhodl, že půjdu bos. Zpátky jsme se ale dostali až ve dvě odpoledne, kdy už se na písku nedalo vydržet. Naštěstí jsem měl u sebe šátky, takže jsem si je namotal na nohy. Chyběla mi taky voda… dostal jsem opravdu za vyučenou,“ líčil s úsměvem.

Na Dakaru se musel popasovat nejenom s počasím, ale i únavou a spánkovým deficitem. Většinu dne cvakal jeden snímek za druhým. „Marian se stal členem továrního týmu Peugeot a v podstatě celá špička ze všech kategorií si brala fotky od nás a dávala je médiím. Byly to fofry. Na zpracování jednoho kousku jsme měli v průměru čtyřicet vteřin, maximálně minutu,“ popsal rodák ze Strakonic.

Muzejní noc v Národopisném muzeu
Muzea v Plzni a Klatovech se promění za desítky milionů

Na odpočinek prostor příliš nezbýval. Čtyřčlenný tým (ve složení Marian Chytka, jeho bratr Viktor, Jakub Frühauf a Jiří Šimeček) si denně oddechl maximálně na několik hodin. „Skončil jsem v deset večer a myslel si, že mám padla. Jenže mi napsali, že Cyril Després má rozbité auto a kolem půlnoci přijede do bivaku. Ve tři hodiny ráno jsem měl hotovo, ale v půl páté už jsme zase vyráželi na další etapu 600 kilometrů daleko,“ pokračoval.

Vyčerpání ale podle Jiřího jednoznačně přebil adrenalin. „Když kolem tebe prolétne desetitunový kamion, je to paráda. Samozřejmě je potřeba si stoupnout tak, aby se ti nic nestalo, ale zážitek je to skvělý,“ doplnil.

Za 21 dnů, které Jiří na Dakaru strávil, zdokumentoval asi 30 tisíc momentů. Odevzdal zhruba 1800 snímků. Největší radost má z fotky, kdy zachytil katarského závodníka Nassera Al-Attiyaha při dojezdu poslední etapy. Loňský šampion skončil v soutěži letos druhý. „Někdo touží celý život získat jeho podpis, já jsem měl to štěstí, že jsem mu mohl osobně gratulovat a ještě vznikla myslím povedená momentka,“ uzavřel.

Ilustrační foto
Nová kancelář má do kraje přivést víc filmařů