V sobotu na státní svátek se slavnostního otevření dočkali a odměnou za vytrvalost jim byl bohatý program. Jeho součástí bylo mimo jiné požehnání náměstí, o něž se postarali farář Petr Koutský a jáhen Církve československé husitské Samuel Vašín, položení věnců u nově vztyčeného pomníku obětem válek, či uložení pouzdra s poselstvím pro příští generace právě pod tento pomník.

„Rekonstrukci zdržely archeologické práce, které byly poměrně rozsáhlé, a také změna stavby,“ vysvětlil nezvykle dlouho dobu opravy horažďovický starosta Michael Forman a dodal, že celkové náklady přesáhly částku padesát milionů korun.

Starosta neskrýval, že mu při slavnostním otevření spadl kámen ze srdce. „Velmi jsem si oddechl, protože zvláště poslední období, kdy jsme dávali pozor na každý detail ve stavbě, bylo velmi náročné,“ přiznal Forman, který řekl, že je na náměstí hrdý.

Architekt Pavel Lejsek připomněl, že náměstí vzniklo už ve 13. století a že má velmi pohnutou historii. „Mimo jiné přesně před 70 lety, 28. října 1947, zde Milada Horáková odhalila pomník obětem první a druhé světové války. A všichni víme, jaké časy poté nastaly,“ připomněl Lejsek.

Podoba náměstí byla předmětem mnoha diskusí lidí z Horažďovic i okolí. „Názory na to byly hodně různé. Jsou tu i nějaké stromy, tak myslím, že bude pěkné,“ uvedl Josef Vlk, který ve městě žije bezmála 40 let. Ne všem se ale náměstí líbí. „Rada města i přes nesouhlas většiny obyvatel nechala zrušit krásný park na náměstí. Nyní tu máme žulové letiště. Městem prošlo několik anket, průzkumů a petic o zachování původního vzhledu, ale bohužel k zachování nedošlo,“ posteskla si místní žena.

Oldřich Balíček z požární stanice Horažďovice převzal služební medaili „Za věrnost 1. stupně“.
Horažďovický hasič byl oceněn medailí za věrnost