S jistotou tam najdou přímo na „hraniční čáře“ průchodné cesty a to i v místech, kudy nevedou turistické značené trasy. Státní hranice jsou totiž ze zákona pravidelně udržované a o dané úseky se v našem kraji stará Česko nebo Německo. Hlavní hraniční znaky jsou navíc někdy staré i přes dvě stě let, váží se k nim zajímavé příběhy a v rámci údržby jsou na nich obnovované i malované erby.

Průběh státních hranic musí být zřetelný a udržuje se v šíři jednoho metru a také kolem každého hraničního znaku, tedy většinou kamenného patníku. To skýtá možnosti k procházkám po hranicích. „Pravidelná údržba hraničního pruhu a volných kruhových ploch vyplývá rovněž z mezinárodních smluv a je prováděna pravidelně na státních hranicích se všemi sousedními státy, tedy i se Spolkovou republikou Německo,“ sdělila Deníku Klára Pěknicová z Ministerstva vnitra ČR.

Rozdělení údržby hranic

Státní hranice se Spolkovou republikou Německo jsou od roku 1994 rozděleny na jednotlivé hraniční úseky, o které pečuje Česko nebo Německo. Spadlé stromy a náletové dřeviny odstraňuje a trávu na státních hranicích seká dodavatel, vítěz výběrového řízení. „Další údržba hraničních znaků jako jsou nátěry, výměna poškozených hraničních znaků, zaměření hraničních znaků apod., je prováděna v rámci pravidelného přezkoušení státních hranic každých deset let a v rámci stálé údržby vyznačení státních hranic. Tyto práce v terénu a ve stanovených úsecích provádí pro Ministerstvo vnitra pracovníci Českého úřadu zeměměřického a katastrálního,“ doplnila Pěknicová.

U Žďáru na Tachovsku.Zdroj: Deník / Antonín Hříbal

Zajímavé označení

Na Česko-bavorských státních hranicích najdete i bílé umělohmotné trubky, které jsou rozmístěny převážně na západě Čech. Nejedná se vyznačení hranic ani o měřičskou značku. „Tyto tyče osazovala německá strana v blízkosti čáry státních hranic v nepřehledném terénu pro snadnější identifikaci průběhu státních hranic,“ vysvětlil Ondřej Krátoška z Ministerstva vnitra ČR.

Vlastní hraniční znaky vyznačující průběh státních hranic jsou někdy i dvoumetrové kamenné patníky s malovanými erby. Vždy jsou označeny číslem a iniciálami a mohou mít podobu kamenného mezníku, nebo kamenné desky osazené na úrovni vozovky, nebo bílé kovové tyče dlouhé dva metry nad terénem o průměru 10 cm (např. v podmáčeném terénu), nebo hřebové značky. „Hraniční znaky umístěné ve vzdálenosti asi jeden metr od sebe (dvojice) vyznačují na přímých úsecích státních hranic nepřímo státní hranice v místech, kde není možné umístit hraniční znak přímo do hraničního bodu. V tomto případě jsou státní hranice uprostřed,“ poukázal Krátoška.

Jistou zajímavostí je, že všechny hraniční znaky můžete navštívit z pohodlí svého domova. Najdete je na webových stránkách Ministerstva vnitra nebo v odkazu zde>>> www.statnihranice.cz