Tradicí srpnových víkendů se v Plané stal festival Výletnění, který je od počátku směsí různých žánrů s programem nabízejícím nekomerční kulturu pro všechny generace.

Letošní ročník se nesl v podobném duchu, i když kvůli koronavirovým opatřením v jiné podobě, než pořadatelé původně plánovali.

„Jubilejní desátý ročník jsme chtěli udělat zcela výjimečný, ale koronavirová pandemie, zavinila, že původně zamýšlený program jsme museli omezit,“ potvrdila hlavní organizátorka Blanka Borůvková ze spolku KOS Planá. „Není tolik představení pro děti, nejsou workshopy, ale i tak mohly v Kostelní ulici děti vyzkoušet řadu atrakcí řezbáře Matěje,“ doplnila.

Závěrečný koncert.
Letošní Kladrubské léto v sobotu skončilo

Festival ale začal už v pátek večer koncertem Lenky Dusilové v Kiněnekině, zakončilo jej v sobotu večer divadelní představení spolku Kašpar Rozmarné léto. Nad rámec festivalové programu se Rozmarné léto v Plané hraje ještě v pondělí i v úterý. Ale i koncert a představení v sále ovlivnila koronavirová opatření. „Kapacitu jsme snížili na sto diváků, aby lidé nemuseli v sále sedět v rouškách,“ vysvětlila Borůvková.

Ze zmíněných dřevěných atrakcí řezbáře Matěje se děti mohly svézt na ručně poháněném kolotoči, na kozím taxi, vyzkoušet dračí houpačku. Dětský program odpoledne zpestřil mládežnický divadelní spolek Kosáci různými scénkami, inspirovanými pandemií.

Ilustrační foto
V Maršových Chodech spojí fotbal s hudbou

Řezbář Matěj Holub přivezl svoje výrobky až ze středočeského Kolínska. „Kolotoč je na ruční pohon a v tomto okrese jej představuji poprvé,“ uvedl. Včetně přípravných prací a shánění materiálu zabrala stavba kolotoče pět let. „Čisté práce odhaduji tak sedm měsíců. Jako řezbář pracuji nejraději s lipovým dřevem, ale kolotoč je na kovové konstrukci, obložený dřevem a dřevěnými zvířátky. Ale je z více druhů dřeva, postavený tak, aby splňoval všechny požadované normy,“ dodal.