Tomu ale předcházelo několik hodin příprav a náročné práce, jelikož socha je ve velmi špatném stavu. „Samotná Immaculata má více než tři metry na výšku a je úplně rozsypaná, protože kostel několikrát vyhořel. Téměř polovina zadní strany sochy není ani tvořená z kamene, ale dozděná z cihel. Socha je celá ovázaná, zabalená do armatur, aby nedošlo k průšvihu. Celá příprava byla velmi náročná,“ řekl Zdeněk Fučík, výkonný restaurátor a zároveň ředitel firmy, která opravu kostela provádí.

I když má už za sebou sundavání několika soch, tahle dle jeho slov patří k nejnáročnějším. „Když jsem vylezl nahoru a viděl sochu, tak bych řekl, že to je jedna z nejhorších akcí, které jsem zažil a asi i zažiji. Nejhorší je okamžik, kdy se socha uváže na hák. Lano se musí vyšponovat a vše se musí ohlídat, když se začne socha zvedat, aby se například neutrhl i kus štítu, ale aby se odtrhla od čepu jen socha,“ dodal Fučík.

Celou akci na náměstí si nenechali ujít mnozí Klatované, pro které to byl životní zážitek. Socha, která pochází z roku 1673, už se na své místo nevrátí, bude zrestaurována, ale na kostel už bude instalována jen její kopie.

Ilustrační fotografie.
Na Klatovsku neprošla pouze jedna kandidátka