Poslední předvánoční zápas v plzeňské ČEZ Areně přitom pro Škodovku začal skvěle. Nejprve se nad ledem rozzářila poprvé nová multifunkční informační kostka, jedna z nejmodernějších u nás i v Evropě. A v 10. minutě domácí tým už znovu s Vlasákem a dalšími třemi uzdravenými hráči v sestavě vedl o dvě branky. Zařídil je právě Gulaš, který tak rozjel své excelentní představení.

„Já jsem předtím v soutěži chlapů nedal nikdy ani hattrick natož čtyři góly. Takže šlo o premiéru. O príma gólový večer," usmíval se po vítězném utkání plzeňský střelec.

Už ve 4. minutě završil Gulaš parádní kombinační akci elitní plzeňské řady. Zprava si najel před hostující svatyni a bekhendem poprvé překonal strážce Pince. O šest minut později se domácí střelec dral do šance v oslabení, ale byl faulován a v následně nařízeném trestném střílení oblafl libereckého gólmana podruhé. Jenže pak se karta začala nečekaně obracet. Dušek trefou mezi betony brankáře Svobody, který po zranění Mazance zažíval náročný návrat do plzeňské branky.

„Minulé tři měsíce jsem jen trénoval, tak jaké to asi mohlo být. Měl jsem tam dobré i špatné věci. Fyzicky jsem se cítil výborně, ale herní pauza pochopitelně znát byla," přiznal zkušený matador.

Těsně před první přestávkou kapituloval Svoboda podruhé. V oslabení ulétl do brejku hostující Duda, jeho střelu gólman vyrazil, ale pouze k dojíždějícímu Víškovi a ten srovnal.

V úvodu druhé třetiny pak vyjel Svoboda za branku pro puk, ale o ten ho obral Filippi a pro Pospíšila nebyl problém trefou do opuštěné klece dostat Liberec do vedení.

Po polovině vyhroceného utkání bylo znovu srovnáno. S obrovským elánem hrající Jeřábek vybruslil z rohu kluziště až před Pince a procedil puk mezi jeho nohama. Gólová houpačka ale zdaleka nekončila. Čistý hit domácího Hollwega na Dernera u mantinelu posoudili sudí jako útok do oblasti hlavy soupeře a útočníka s drsnou pověstí vykázali ze hry. Hostům tak nabídli pětiminutovou početní výhodu a tu před koncem třetiny zúročil tečí zblízka Duda.

V třetím dějství nejprve reprezentant Kovář trefou z levého kruhu vyrovnal na 4:4 a povzbudil narůstající plzeňskou aktivitu. Sólová akce Jeřábka z půlky hřiště ještě skončila beze efektu. Domácí poté přečkali minutové oslabení o dva muže a následovala obrovská šance Kováře. Vystihl chybnou rozehrávku Pince za brankou, pálil na odkrytou klec, ale její strážce ještě zázračným skokem stihl střelu odklonit do bezpečí. Čas se krátil, ale poslední minuta třetí části byla ještě divoká. Plzeňští uzamkli hosty před Pincem a kanonýr Gulaš trefou pod rukou gólmana přiblížil svůj tým na dosah třem bodům. Do konce chybělo dvacet vteřin. Arena bouřila, aby vzápětí źase zchladla. Hosté odvolali gólmana a v šesti po rychlé akci posunuli zápas do prodloužení. Vyrovnával Nedvěd. Nastavení vítěze neurčilo a v penaltách prokázali větší klid domácí střelci. Gulaš a po něm Pletka své nájezdy proti Vošvrdovi, který nahradil lehce otřeseného Pince, proměnili. Zatímco Duda střílel mimo a Svoboda pak betonem zlikvidoval pokus Nedvěda.

Michal Straka (Plzeň): Ačkoliv jsme v úvodu vstřelili dva parádní góly, náš výkon tomu neodpovídal. Nehráli jsme dobře a soupeř toho také využil a strhl vesedení na svou stranu. Navíc jsme inkasovali hloupé góly, po chybě v rozehrávce, při naší přesilovce. Nutno ale uznat, že Liberec hrál výborně a tak si dvou získaných bodů vážíme, Tři by sice byly lepší, ale ty jsme si vzhledem k předvedené hře nezasloužili.

Milan Černý (Liberec): Do zápasu jsme vstoupili dobře, měli jsme i nějaké šance, ale paradoxně jsme dvakrát inkasovali. Ještě do konce první třetiny jsme však dokázali srovnat a pak už to byla taková divoká přetahovaná. V závěru domácí sahali po třech bodech, ale i to jsme dokázali odvrátit. V nájezdech se pak ukázalo, že plzeňští střelci jsou ve větší pohodě než naši. Bod získaný na půdě tak silného soupeře jakým je Plzeň je sice dobrý, ale v naší situaci nic neřeší. Jeli jsme sem s cílem získat mnohem víc.

HC Škoda Plzeň – Bílí Tygři Liberec 6:5 po sam. nájezdech (2:2, 1:2, 2:1 – 0:0)

Branky a nahrávky: 4. Gulaš (Vlasák, Martin Straka), 10. Gulaš z trestného střílení, 36. J. Jeřábek (Jan Kovář, Balej), 44. Jan Kovář (Kratěna, Marušák), 60. Gulaš (Martin Straka), rozhodující sam. nájezd Gulaš – 15. Dušek (Roman Vlach), 20. Víšek (Duda, Derner), 26. Pospíšil (Filippi), 40. Duda (Filippi, Víšek), 60. Nedvěd (Víšek, Duda). Rozhodčí: Homola, Hrubý – Pešek, Jelínek. Vyloučení: 5:5, navíc Hollweg (Plzeň) 5 min. a do konce utkání. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 5200.

Sestavy:

Plzeň: A. Svoboda – Jiří Hanzlík, Dan Růžička, Mozík, J. Jeřábek, Marušák, St. Pierre – Gulaš, Martin Straka, Vlasák – Balej, Jan Kovář, Kratěna – Dvořák, Kašpařík, Pletka – Hollweg, Lev, Johnson. Trenéři: Razým, Michal Straka a Pejchar.

Liberec: Pinc (na nájezdy Vošvrda) – Čakajík, Derner, Čutta, Jánošík, Havíř, Výtisk, Vitásek, Štich – Bulíř, Nedvěd, Bárta – Duda, T. Urban, Víšek – Pospíšil, Filippi, Dušek – Roman Vlach, Galamboš, Vantuch. Trenéři: Pešán, M. Černý a Kapoun.