Zbyly jim oči pro pláč, říká se v případě prožitých neštěstí. Své o tom ví i rodina Havrilcových. Po prvním šoku z vyhoření bytu je třeba řešit, kam se uchýlit, co si obléci… Kromě stropu nad hlavou čtyřčlenná rodina ze sedmdesáti procent přišla i o osobní věci. A to jde jen o první odhad.

Minulé pondělí hasiče i ochránce zákona zaměstnal požár bytu v domě na Masarykově náměstí. Právě bytu Havrilcových.

„Šetření případu ještě probíhá. Požár nejspíše vznikl zahořením elektrorozvaděče, odtud se rozšířil na lednici a strop," uvedla tisková mluvčí Hasičského záchranného sboru PK Pavla Jakoubková. Dodala, že profesionálové z Komenského ulice použili práškový přístroj a na odvětrání zplodin hoření nasadili přetlakovou ventilaci. Část stropu pak bylo nutné ještě dohasit a ochladit vysokotlakým proudem vody. „Celý prostor a půdu nad bytem také detailně prohlédli termokamerou. Další skrytá ohniska nalezena nebyla," dodala Jakoubková.

Šokovaná rodina se prakticky beze všeho ocitla na ulici.

Byt, který obývala, je města. To pro rodinu zvažovalo variantu náhradního ubytování. „Jenže nemáme měst-ské byty vybavené. Okamžitě jsme také stopli nájemné a Havrilcovi se rozhodli, že ušetřenou částku využijí na vyhledání vhodnějšího ubytování," sdělil místostarosta Tomáš Rada.

„Na přechodnou dobu, než bude byt opravený, se nám počátkem tohoto týdne pronájem dohodnout podařilo. Majitel nám tam koupil i ledničku s pračku a máme přislíbené postele, židle a stůl. Tím bude k dispozici aspoň základní vybavení. Pojistku máme, ale uvidíme, jak to nakonec dopadne s naším zařízením. O většinu osobních věcí jsme přišli," podotkl smutně Havrilec.

Zatím ještě šetření není ukončené. Teprve pak začne jednat pojišťovna. Momentální situace rodiny je velice svízelná, odhodlala se proto požádat město o pomoc v tíživé životní situaci. V pondělí se kvůli tomu mimořádně sešli radní.

Více v dnešním vydání.