V pasti stvořené dvěma soupeřícími firmami se ocitl projekt Holoubkova. Jedná se

o úpravu obytné zóny starého sídliště, která měla začít už před třemi měsíci - v březnu. Tehdy bylo v plánu předat staveniště.

„Z jedenácti firem, které se přihlásily do výběrového řízení, jsme vybrali nejpříhodnější nabídku a všem zájemcům rozhodnutí oznámili. Firma, která se umístila jako druhá, se ale poté odvolala k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚPOHS)," vysvětloval začátek peripetií starosta obce Lukáš Fišer.

Minulý týden vešlo ve známost resumé, úřad odvolání stěžovatele vyhověl.

Jenže následně toto odvolání zase zpochybnila firma, která se po výběru Holoubkovských původně ocitla na první pozici. Podstatou sporu jsou podle starosty hlavně administrativní chyby v nabídce. Firma na TOP pozici argumentuje tím, že všechno měla v pořádku a dokládá to ÚPOHS. Nyní se tedy čeká na finální rozsouzení zmíněného úřadu. „Teď už rozhodne s konečnou platností a pokud se firmy budou nadále přít, zbývá jim jen soud. Za obec po obdržení rozhodujícího verdiktu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže musíme posoudit, zda se akce vůbec ještě zvládne," doplnil starosta.

Podle vítězné nabídky (včetně DPH) se její cena má vyhoupnout asi na 16 milionů. Holoubkov je připravený vše zvládnout z vlastních prostředků.

V obytné zóně starého sídliště má díky záměru vzniknout nová silnice a hlavně 90 parkovacích míst. Zatím se auta tísní při okraji komunikace, což průjezd dost komplikuje.

Změnou projde také veřejné osvětlení. „Nahradíme ho novým, úspornějším a přitom výkonnějším," objasnil starosta. „V rámci rekonstrukce se počítá i s jiným uspořádáním, přibude totiž řada nových stožárů. Zatímco nyní je jich deset, po skončení úprav se dostaneme na pětadvacet," konstatoval Fišer.

Je pochopitelné, že představitelé obce i další občané si už přejí rychlé ukončení dohadů, aby se akce ještě letos zvládla. „Sídliště to potřebuje," říkají.