Situace v hrádeckých železárnách není zrovna růžová. Do redakce Rokycanského deníku přišel názor od zaměstnance, jak špatná je situace se mzdami. Možná se ale blýskne na lepší časy a oceláři dostanou alespoň zálohu.

„Reaguji na sobotní článek v Rokycanském deníku, kde tiskový mluvčí Miroslav Slaný píše o všech možných problémech v ocelářském světě. Ale o výplatě v Železárnách Hrádek za měsíc prosinec ani zmínka," zaznělo z úst zaměstnance (jméno zveřejňovat nebudeme, ale redakce jej zná). „Tento týden možná bude vyplacená nějaká záloha, ale nikdo neřekne kolik. Je to hanba jak majitele Zdeňka Zemka, tak celého slovenského vedení," pokračoval. „Čtvrtého února byla podaná informace, že bude vyplacená záloha ve výši deset tisíc korun. To sdělil ředitel Hrabalík," uzavřel zaměstnanec podniku. Na reakci jsme se samozřejmě zeptali také vedení společnosti.

„Přes obrovské problémy nejen evropského, ale celosvětového ocelářství, se hrádecké železárny stále drží. A drží je právě především majitel Zdeněk Zemek a slovenské vedení. Pracují usilovně a obětavě samozřejmě všichni zaměstnanci. Přestože jsou chvíle, kdy je to velmi těžké," vysvětlil tiskový mluvčí Miroslav Slaný. „Situace není růžová, jsou nižší zakázky, vyrábí se méně. Musím potvrdit, že skutečně došlo ke zpoždění vyplacení mezd. Výplatní termín je stanovený na poslední den v měsíci, tedy za prosinec na konec ledna," konstatoval dále. „K pětadvacátému dni v měsíci by měla být vyplacená záloha ve výši osm tisíc korun na osobu. Tato záloha byla vyplacená až čtvrtého února, a to ve výši deset tisíc korun na osobu," vyčíslil Slaný.

„Protože prosinec a leden jsou z hlediska výroby každoročně velmi slabé měsíce, nešlo to bohužel dříve. Doplatek mezd proběhne tento týden," uvedl. Management Z-Group Steel Holding tento problém velmi citlivě vnímá a snaží se ho řešit všemi dostupnými prostředky. Včetně jednání s majitelem Zdeňkem Zemkem o možnostech financování ve chvílích, kdy podnik prostě nevydělá.

„Majitel Zemek se nemá za co stydět. Snaží se podnik udržet a zachovat pro lidi pracovní místa. A rozhodně se přitom nerozhoduje jenom ekonomicky (protože z pohledu investora by jednoduché řešení bylo ocelárny prostě zavřít a peníze vydělávat v jiných oborech, které krizí neprocházejí, což je běžný přístup investorů). Naopak je u Zemka v této věci dosti zřetelná lidská stránka, protože v situacích, kdy podnik zrovna nemá dostatek zakázek, vyrábí méně, a tedy nevydělá na výplaty, tak si vezme sám na sebe (ne na podnik) úvěr, ze kterého podnik pak vyplatí lidem mzdy, nebo alespoň jejich zálohy, a úroky z tohoto úvěru pak nese Zemek, tudíž sám ne podnik," sdělil. V posledním měsíci minulého ro- ku dostali zaměstnanci zálohu v předstihu už osmnáctého prosince, rovněž ve výši deset tisíc korun. „Dostali tedy peníze naopak dříve a dostali jich více," uzavřel Slaný.