Železárny Hrádek dělají vše pro to, aby obstály v konkurenci na světovém trhu i během ocelářské krize. V létě hodlají investovat do nové technologie. Zaměstnancům se tak blýská na nové časy.

„Železárny Hrádek připravují významnou investici. Do nové technologie provozu ocelárny investují dvacet milionů korun," sdělil tiskový mluvčí Z-Group Steel Holding Miroslav Slaný. Technologie pro intenzifikaci procesu tavby na elektrické obloukové peci zahrnuje několik nových zařízení. „Podnik pořídí kyslíkovou trysku elektrické obloukové pece. Nové zařízení, které bude kontinuálně dodávat kyslík do elektrické pece, podpoří hoření a zkrátí tak dobu tavby," vysvětlil Slaný.

Součástí investice je i nový systém dávkování uhlí a vápna do struskových košů, tryska pro dmýchání uhlí, technologie pěnivé strusky, zvětšení kapacity struskového koše a nový řídící systém pro automatizaci celého procesu. „V tuto chvíli probíhá příprava detailní výkresové dokumentace. Nové technologie by měly být instalovány během prázdninových měsíců," pokračoval mluvčí společnosti.

Od investice si podnik slibuje snížení výrobních nákladů a zvýšení produktivity. Nové technologie zajistí efektivnější provoz elektrické obloukové pece, zkrácení doby tavby, snížení spotřeby elektrické energie a elektrod a snížení opotřebení zdiva v peci. „To by mělo přispět ke zvýšení konkurenceschopnosti produkce z Hrádku na světových trzích zaplavených levnou ocelí z Číny," uzavřel Slaný.

Není tajemstvím, že hrádecké železárny trápí delší dobu výplaty pro zaměstnance. Ti už několik měsíců dostávají své platy se zpožděním. „Příčiny jsou stále stejné, pořád dokola opakující se problém. Už několik měsíců se jedná o nedostatek hotovosti. Železárny se potýkají s problémy, které stále přetrvávají. Nízké ceny ropy a energií, hospodářská embarga na různé oblasti, které jsou odbytišti pro produkci železáren," sdělil Slaný v závěru minulého týdne.