„Pokud někdo v tomto sporu tvrdí, že hrádecké železárny dlouhodobě přetěžují vrt, či ho dokonce rabují, dlouhodobě překračují stanovené limity odběru vody, předkládám fakta týkající se odebraného množství vody z vrtu železárnami za posledních šest let," dodal tabulky k nahlédnutí mluvčí ocelářské společnosti Miroslav Slaný.

Odběr vody z vrtu byl v roce 2008 3,2 vteřinového litru, v tom dalším rovné tři a o rok později 3,4 litru. V roce 2011 skončila hodnota na 2,8 litrech, rok 2012 byl ještě slabší, a to 2,6 l a hodnota v minulém roce byla vůbec nejnižší. Vodoměr se zastavil na dvou a půl litrech. „Z faktických dat je patrné, že hrádecké železárny nikdy překračovaly stanovené limity odběru vody z vrtu. Odběr vody z vrtu nikdy nepřesahoval čtyři litry za sekundu, zatímco stanovený limit je 5,4 litru," konstatoval Slaný.

Respektování a dodržování stanovených limitů přispívá jak k udržení kvality podzemní vody, tak i k technickému stavu zdroje. Čerpá-li se málo, zhoršuje se kvalita vody. Čerpá-li se tak, že by se několikanásobně překračoval daný limit, zhoršoval by se technický stav vrtu a jeho vydatnost.

Dokončení v pondělním vydání Rokycanského deníku.