Polovina chalupářů

Ve vsi je 31 popisných čísel, ale skoro polovinu z nich už vlastní jen chalupáři. „Máme v katastru také padesátku chat. Vedle lidí z Rokycanska sem jezdí z Kladna, Berouna, Prahy i dalších míst. Když všichni v létě přijedou, je tu živo. Na rozdíl od zimy, to tu panuje klid a ticho. Průměrný věk obyvatel se blíží šedesáti letům," objasnil starosta Václav Chrz.

Ve funkci se už od roku 1991, tedy od chvíle, co v Hradišti vznikl obecní úřad. „Dříve jsme patřili pod Podmokly, pak jsme se oddělili. Nejprve se vyřizoval historický majetek, pak jsme se pustili do akcí. Jsme malí, rozpočet není valný, ale za tři sta tisíc jsme od Jednoty odkoupili objekt prodejny, který si tu v rámci akce Z lidé postavili brigádně," vyprávěl Chrz. „Dům měl rovnou střechu, tu jsme předělali na sedlovou a nahoře vzniklo bydlení. Byly třeba i opravy a dělalo se topení. Dohromady nás to vyšlo na milion. Krám už tu ale nemáme, nyní sem dvakrát týdně zajíždějí s pojízdnou prodejnou sou- kromníci," objasnil situaci.

Jeden spoj denně

Jinak si pro potřebné věci musí místní dojet. Hlavně využívají vlastní auta. Autobus do Hradiště dorazí dvakrát denně. Nejprve zhruba v sedm ráno. Říkají mu školák, i když v místě je pouze jedna mladá rodina, a ta má ještě menší ratolesti. Formou zpátečního spoje dorazí autobus do obce kolem půl páté odpoledne.

Více ve čtvrtečním vydání Rokycanského deníku.