Od ledna do října 2018 registrovaných 183 tisíc m napadené hmoty na území Klatov představuje více než pětinásobek „normálu“, za který lze považovat například rok 2016, během něhož bylo registrováno necelých 34 tisíc m napadené hmoty.

„Na situaci adekvátně nezareagovali tvůrci legislativy i někteří vlastníci lesů, k dispozici nebyly dostatečné zpracovatelské kapacity, vázl odbyt dříví, klesala jeho cena. Nezpracování a opožděné zpracování napadené hmoty umožnilo další namnožení kůrovce, což se nepochybně projeví i letos. I přes komplikace spojené s kalamitní situací je nutné v našich lesích proti kůrovci soustavně zasahovat s cílem zpomalit rozpad smrkových porostů a zmírnit rozsah kůrovcem způsobených škod. Při provádění zásahů je nezbytné důsledně dbát na jejich účelnost a účinnost,“ uvedl vedoucí odboru životního prostředí klatovské radnice Libor Hošek.

Vlastníci lesa by se měli až do jarního rojení kůrovce zaměřit na vyhledávání a zpracování maximálního množství aktivních kůrovcových stromů, přednostní zpracování aktivních kůrovcových stromů před sterilními soušemi, v termínech daných předpisy zpracovat polomy, vývraty a dříví atraktivní pro rozvoj kůrovce a také na přípravu odchytových zařízení k zachycení jarního rojení kůrovce.

Na některé činnosti v ochraně lesa proti kůrovci a obnovu lesních porostů může vlastník lesa čerpat finanční prostředky. Podrobnější informace lze získat na webu Plzeňského kraje či na bezplatných seminářích. Seminář by se měl uskutečnit v prostorách Městského úřadu Klatovy během února. Případní zájemci se mohou přihlásit telefonicky na tel. 376 347 362 nebo e-mailem na jmara@mukt.cz.

Štěpánka Šašková z Velkých Hydčic (2910 g) se narodila ve strakonické porodnici 17. ledna v 11.20 hodin. Rodiče Michaela a Pavel se na prvorozenou dceru těšili.
FOTO: Koukáme na svět