Jak už tak bývá zvykem, mívají piráti schovaný poklad. Piráti Chomutov ale ten svůj uhlídat nedokázali, Plzeňané dosavadního lídra porazili a uzmuli mu vedení v soutěži.

Úvod duelu se obešel bez výraznějších příležitosti. Chomutovští se paradoxně nejvíce ohrozili sami. Přihrávku Ondřeje Kratěny srazil domácí obránce Alex Rašner směrem na vlastní branku, gólman Ján Laco však hbitě zasáhl.

Jako první se radovali Piráti. Vojtěch Tomeček poslal puk od zadního mantinelu přesně na hokejku Vladimíra Růžičky mladšího, který překonal přesunujícího se Miroslava Svobodu.

Krátce poté chomutovský Juraj Valach podrazil Davida Stacha a zamířil na trestnou lavici. Přesilovka Západočechů trvala však pouhé dvě třetiny. Po nich byl totiž vyloučen i Stach a hrálo se ve čtyřech na obou stranách. V této situaci využil většího prostoru na ledě ostrostřelec Dominik Kubalík, dostal se do samostatného úniku, ale zakončení mu nevyšlo a trefil pouze Lacovy betony.

Na začátku druhé dvacetiminutovky pálil nebezpečně opět Kubalík, z minisouboje ovšem i napodruhé vyšel vítězně slovenský brankář v dresu Chomutova. Na třetí pokus však už nejaktivnější hráč plzeňského mužstva nezklamal. Krátce po skončení chomutovské přesilovky Kubalík zbořil Valacha, sebral mu puk a osamocený pádil na Laca, kterému protlačil kotouč mezi betony a vyrovnal stav na 1:1.

Nádhernou individuální akcí se ke konci druhé třetiny prezentoval Stach. Prokličkoval mezi třemi hráči a jeho kouzlení nakonec museli domácí zastavit faulem. Početní výhodu využila Škodovka hned po několika sekundách. Tomáš Mertl dostal spoustu místa na pravém křídle, nabruslil si do výhodné střelecké pozice, zamíchal pukem a švihem zápěstí poslal Plzeň do vedení. Do šaten tak odcházeli plzeňští hokejisté s jednobrankovým náskokem.

Chomutov se ve třetí části hnal do útoku a svíral Plzeňany v obranném pásmu. Skvělý Svoboda však nepovolil a vyřešil hned několik ošemetných situací, které zaváněly vyrovnáním.

A tak udeřilo na druhé straně. Stach se probil do útočného pásma a svižnou střelou nasměroval kotouč přesně pod horní tyč Lacovy branky. Za pár okamžiků později bylo rozhodnuto definitivně, když Mertl zužitkoval přihrávku Milana Gulaše.

Více branek už střetnutí nenabídlo, Plzeň tak poprvé v nové sezoně veze všechny tři body ze hřiště soupeře a posunuje se na první pozici extraligové tabulky. Chomutov si naopak připsal premiérovou porážku v domácím prostředí.

„Nebylo to lehké. Snažili jsme si to nahodit a sbírat puky v rohu. Jsem rád, že jsme konečně využili přesilovku,“ řekl k zápasu Dominik Kubalík. Podle trenéra Jiřího Hanzlíka je výsledek spravedlivý. „Do utkání jsme vstoupili výborně. I přes obdržený gól jsme byli lepším týmem a zaslouženě jsme vyhráli,“ sdělil.

Další zápas sehraje plzeňská Škoda v neděli, na ledě HM Areny přivítá od 17.30 hodin Duklu Jihlava.

Tipsport extraliga, 8. kolo:

Piráti Chomutov – HC Škoda Plzeň 1:4 (1:0, 0:2, 0:2)

Branky: 12. V. Růžička ml. (V. Tomeček, Poletín) – 29. D. Kubalík, 39. Mertl (Čerešňák, Kindl), 51. Stach (Moravčík), 53. Mertl (Gulaš, Jones). Vyloučení: 4:4, plus Valach 10 min OT. Využití: 0:1. Diváci: 5028. Rozhodčí: Hradil, Bejček – Zíka, Klouček.

Plzeň: M. Svoboda – Jones, Moravčík, P. Kadlec, D. Sklenička, Čerešňák, Pulpán – Gulaš, Mertl, Indrák – Kindl, Stach, D. Kubalík – Kratěna, Kracík, Schleiss – Straka, Preisinger, Kodýtek – Hollweg