Choroby trápí i samotné lékaře a sestřičky. Zajistit chod nemocnice v takovéto situaci není snadné. Momentálně si s tím vedení té rokycanské docela ´užívá´.

Jedná se však o běžné problémy denního provozu. Daleko horší, protože jde o setrvalý stav, je ale situace kolem interny. „Dvě lékařky odejdou na mateřskou dovolenou a třetí doktor kvůli systému vzdělávání a zisku atestace přešel do fakultní nemocnice," objasnila ředitelka rokycanského zdravotního centra Hana Perková. „Kam teď chodí noví lékaři, nevím. Nemá je ani klinika, ani nemocnice v okolí. Řešit je to třeba ovšem systémově, jinak se začne potápět jedna nemocnice za druhou," povzdechla si.

V Rokycanech to zatím zčásti čeká internu. Úplně o ni ale zařízení nepřijde. „Ab-solvovali jsme už řadu opa-kovaných jednání s krajem, zdravotními pojišťovnami i fakultní nemocnicí a další nás čekají. Musíme dojednat záležitost také s našimi smluvními partnery ambulantními specialisty a praktickými lékaři. Zejména pojišťovna pak musí dořešit, kam se akutní pacienti budou vozit a další. K omezení činnosti rokycanské interny dojde nejspíše od března, na zajištění přípravy už ale není času nazbyt," podotkla Perková.

Zdůraznila však, že interní oddělení rokycanské nemocnice v žádném případě nezanikne, ani se nesníží celkový počet lůžek. Ubudou jen ta akutní, zato podstatně. Ve hře je ze čtyřicet současných až dvacet! Přijímání akutních pacientů se tedy každopádně omezí, dlouhodobá péče se ale naproti tomu naopak posílí. „Je to dáno tím, že v tomto případě vystačíme na ošetřování s menším počtem specializovaného personálu," vysvětlovala ředitelka.

Rokycanská nemocnice není se svým problémem osamocená. Před časem proběhla informace též o karlovarské či liberecké. „Podle kuloárů ale vím, že je jich daleko více, i když se o tom zatím otevřeně nemluví. Stačí si otevřít různé webovky nemocnic a vysoké náborové příplatky, jímž lákají internisty, mluví za vše," posmutněle upozornila Perková.

Posledním hřebíčkem do pomyslné rakve nemocničních interen podle ní bylo, když pojišťovny přehodnotily jeden ze svých postojů.

„Dlouho nesmyslně neuznávaly internisty s atestací za odpovídající k výkonu praktického lékařství. To nyní, protože bylo třeba novými doktory posílit obvody, padlo. Jestliže je takovému internistovi k padesátce, nechce už držet noční služby a ví, že ho čeká i vyšší plat, pak je situace jasná. Protože praktičtí lékaři na Rokycansku nechybějí, nás to nepostihlo, ale jinde mají nemocnice docela problém," uvedla ředitelka Perková.