Soudní síň plná tak, že někteří z příchozích museli stát. A občas zazněl z řad veřejnosti pláč. Tak to vypadalo v úterý u klatovského soudu při hlavním líčení s Janem Dobošem (54), jeho synem Jaroslavem (18) a Janem Marešem (19), kteří jsou obžalováni z toho, že letos uváděli na Klatovsku, Domažlicku a Plzeňsku do oběhu falešné peníze – tisícikoruny, dvoutisícikoruny a pětitisícikoruny.

Mareš se už dříve ke všemu doznal. Při vazebním zasedání řekl, že jezdili všichni tři po kraji v Audi A3 a všichni tři se na podvodech s penězi také podíleli. Jaroslav je měl muchlat tak, aby vypadaly jako použité, a Doboš starší mu je pak dával a on s nimi chodil do různých provozoven, kde vždy koupil něco menšího a nechal si vrátit pravé peníze. Ty pak dostal Jan Doboš.

Jenže poté, co byl ve vazbě dvakrát fyzicky napaden, nyní Mareš u soudu výpověď částečně změnil. „Jsem vinen, peníze jsem udal do oběhu. Dostal jsem je od Jana Doboše s tím, že je mám rozměnit. To, že jsou falešné, mi řekl, já bych to asi nepoznal. Jarek se ale na ničem z toho nepodílel,“ uvedl Mareš, který přiznal, že falešnými penězi platil zhruba od poloviny února ve Kdyni, Klatovech, Plánici, Horažďovicích či Sušici. Přiznal také, že poprvé měl namále 6. března v Plzni, kde si prodavačka falešnou bankovku prohlédla proti světlu a on se jen taktak zachránil útěkem. Už o dva dny později ale byli všichni tři zadrženi policií. Krátce předtím vyhodil Jan Doboš peněženku se zbylými falešnými penězi do kontejneru v Bezděkově u Klatov, kde také v jedné provozovně platili falešnými penězi, a to podle obžaloby všichni tři.

Doboš starší přiznal, že falešné peníze byly jeho. Dostal je prý od Romů, od nichž kupoval auto, ale protože bylo špatné, vrátil ho a chtěl zpět to, co zaplatil. A dostal obálku s padělky. „Klukům jsem řekl, že jsou ty peníze falešné a ať na ně nesahají,“ řekl Jan Doboš, který popřel, že by bankovky dával Marešovi, aby je rozměňoval. Do role ještě většího neviňátka se pasoval jeho syn Jaroslav, který u soud odmítl, že by se na distribuci falešných peněz jakkoli podílel. Svoje otisky na padělaných bankovkách vysvětlil tím, že tátovi pomáhal přepočítávat jeho úspory, protože už hůře vidí.

Soud všechny tři muže, z nichž dva mladší jsou v podmínce a jimž hrozí trest odnětí svobody na tři roky až osm let, ponechal ve vazbě. Líčení bude pokračovat koncem září.

Režisér Petr Oukropec natáčí v Chudenicích film pro děti Mazel a tajemství lesa.
Na Chudenicko zavítali filmaři. U Kvapilových jezírek točí dětský film