Potvrzuje to i fakt, že některé termíny na ubytování mají hoteliéři už rezervované. Hosté však musejí počítat se zdražením služeb, do cen se promítne právě zdražení energií a potravin.

Na zdražení bude reagovat i Kemp Keramika na hracholuské přehradě. „Ceny jsme bohužel museli mírně navýšit. Chatka pro čtyři osoby se sprchou, kuchyňkou a sociálním zařízením vyjde na týden v hlavní sezoně na 11 tisíc,“ řekl Deníku provozovatel kempu Vladimír Čech. Dodal, že kvůli zdražování a menší dostupnosti zahraničních dovolených je o dovolenou v kempu velký zájem. „Většina pobytů už je vyprodaná a zbývají jen pobyty, který jsou uvolněné kvůli tomu, že lidé nezaplatili zálohu,“ sdělil Čech. Také provozovatel autokempu Ostende v Plzni Milan Čech Deníku potvrdil, že už nyní má některé termíny zcela vyprodané.

Podle Vladimíra Čecha se během covidu proměnila i klientela kempu. „Nově ale přijížděli lidé, kteří trávili dovolenou v zahraničních resortech. Byli překvapení, jak se úroveň pobytů v kempu zlepšila. Tito klienti už u nás mají na léto rezervovaný pobyt,“ zhodnotil Čech.

AimtecHackathon v Plzni 2022.
Hackeři se sešli v Plzni. Jeden z týmů ovládal počítač hrou na flétnu

Luboš Kindelmann z plzeňského hotelu Panorama sdělil, že období pandemie bylo těžké zvládnout. „Udržet hotel v provozuschopném stavu během pandemie byla sama o sobě obrovská práce. Nebylo vůbec snadné udržet si personál, který byl povětšinou doma. Téměř všechnu práci jsem tudíž dělal já sám. Říkal jsem si, že se člověk nesmí z celé situace zbláznit,“ vysvětlil Kindelmann.

Růst cen energií, potravin a všeho dalšího se podle něj nepochybně musel promítnout do cen za ubytování. „Asi nejtěžší byl konec loňského a začátek letošního roku, kdy jsme byli bez jakékoli pomoci od státu, bez dotací, a navíc bez přílivu turistů. Teď už je to naštěstí lepší a lepší,“ popsal Kindelmann a dodal, že hosté se mohou těšit na nově zmodernizované prostory: „Covidovou pauzu jsme využili na rekonstrukci, upravili jsme prostory od wellnessu až po samotné pokoje, na což během klasického provozu není moc čas.“

Novinky chystá i Kemp Keramika, přes zimní období tam opravili dětské hřiště a pro děti připravili kolotoč. Kvůli enormnímu zájmu vybudoval Vladimír Čech i přípojky pro obytné vozy. Návštěvníci se mohou těšit také na letní koncerty, kapely hostům zahrají rock, folk i country. „Pryč už jsou časy, kdy lidé jezdili do kempů za klidem. Nyní se chtějí hlavně bavit. Proto máme připravenou zábavu nejen pro dospělé, ale i pro děti. Přichystaný máme animační program či hry s Culinkou,“ uzavřel Vladimír Čech.