Vánoční stromky jsou jistota – nejen že pravidelně zdobí obýváky, ale jsou jedním z mála svátečního zboží, jehož cena se takřka nemění. Zato rybáři a pekaři a cukráři už zdražovat musí – první kvůli tomu, že bylo málo vody a ryby jsou o něco menší, druzí kvůli ceně surovin.

Například v Pekárně Bořice na Domažlicku letos podraží kilo čajového cukroví o 30 korun na 300 a máslové o 80 na 550 korun. „Je to cenou másla a ořechů, zdražit jsme museli. Ale protože víme, že budeme mít hodně zákazníků, nakonec to nebyl až takový cenový skok,“ říká majitelka Marie Vondrovicová.

Ilustrační foto.Zdroj: shutterstock

Ředitel Klatovského rybářství Václav Voráček říká, že kilogram vánočního kapra vloni na sádkách vyšel na 80 korun a letos se dá čekat, že cena mírně vzroste. O kolik? „To vám teď nejsem schopný říct a myslím, že ani nikdo jiný. Ceny teprve budeme určovat a přizpůsobovat cenám našich kolegů i odběratelů, abychom se pohybovali ve stejné relaci,“ vysvětlil s tím, že velký cenový skok ale nečeká a zákazníky by odradit neměl: „Prodáváme v průměru dvoukilové kapry, tam se zdražení tolik neprojeví.

Řada lidí však na Vánoce nečeká a ryby už má. „Jak začnou výlovy, jdu pro kapra a do prosince je v mrazáku. Jde mi o cenu i fronty, které nechci před svátky stát,“ říká například Petr Kozelka. Plzeňští rybáři, kteří zítra loví rybník Drahotín, budou na hrázi kapry prodávat kilogram za 75 korun. Až 16. prosince začne na městských sádkách vánoční prodej, bude stejně stát kapr I. kategorie. Výběrová ryba těžší než tři kila už vyjde o pětikorunu dráž.

V Plzni na sádkách budou mít i vánoční borovice a smrčky. „Výběrové za 350, standardní 250 korun bez ohledu na výšku,“ řekl vedoucí Úseku lesů, zeleně a vodního hospodářství Správy veřejného statku města Plzně Richard Havelka. Cena je to běžná. Společnost Kalespol Stříbro bude borovice a smrčky prodávat za 300 korun, jedle za 500, a stromky z prořezávek budou v cenovém rozmezí od 100 do 300 korun nabízet také lesní správy Lesů ČR.

Mimochodem Lesy ČR toto úterý opět spustily projekt Vánoční stromky dětem. Na stejnojmenném webu si mohou do 7. prosince stromky objednávat nemocnice, dětské domovy či azylové domy a lesníci jim je zdarma doručí.

Cyklostezka. Ilustrační foto.
Plzeň a Starý Plzenec už spojí cyklostezka