Armáda České republiky poskytne americkým jednotkám logistickou podporu. Průjezd konvojů bude koordinován ve spolupráci s policií, Vojenskou policií a ředitelstvím silnic a dálnic tak, aby konvoje nijak neomezovaly běžný silniční provoz. Přesuny konvojů jsou plánovány v pozdních večerních až brzkých ranních hodinách (od 19. hodiny do 6. hodiny).

Americké jednotky budou rozděleny do tří konvojů po třech až čtyřech skupinách s 10 až 20 vozidly v každé skupině. Každý konvoj na území stráví na území Česka maximálně 48 hodin a bude přejíždět s denním odstupem. Skupiny vozidel budou mít mezi s sebou hodinové rozestupy tak, aby bylo zajištěno minimální narušení plynulosti provozu.

Z Rozvadova pojedou po D5

Konvoje vjedou do České republiky přes hraniční přechod Rozvadov a po dálnici D5 pojedou na odpočinkové stanoviště Ostrov u Stříbra, kde si jednotky odpočinou a úpraví rozestupy mezi skupinami. Odtud pak skupiny vozidel vyrazí po D5 na Pražský okruh a pak po dálnici D1 na silnici 1. třídy I/38 do Rančířova. Vojáci přespí v posádce Rančířov, kde pro tyto účely postavili čeští vojáci stanové městečko. Další den pak konvoje pokračují směr Jihlava po silnici I/38 na D1 do Brna a po dálnici D2 na hraniční přechod Břeclav. Stejná trasa je plánována i pro návrat jednotek zpět ze cvičení v polovině června.

Americké jednotky budou dodržovat veškerá platná nařízení a omezení vydaná v souvislosti s epidemiologickou situací v České republice. Vojáci budou před překročením hranic testováni, většina jich je však již proti koronaviru očkována. Konvoje budou mít vlastní zdravotníky a na hranicích a v Rančířově jim bude k dispozici český zdravotnický personál. Byla přijata také veterinární opatření proti šíření afrického moru prasat, který se momentálně vyskytuje v Maďarsku.

Ilustrační foto
Připravte si peněženky. Hospody citelně zdraží

Česká armáda zajistí logistickou podporu

Přejezdy amerických jednotek přes Českou republiku na cvičení NATO Defender Europe se konají pravidelně od roku 2015. Cvičení má demonstrovat připravenost, soudržnost a odhodlání členských států Aliance k zajištění bezpečnosti Euroatlantického prostoru. Vloni bylo cvičení zrušeno a přesun se tak nekonal.

Cvičení Saber Guardian 2021 má prověřit připravenost a součinnost mezi aliančními a partnerskými armádami a armádou Spojených států. Účastní se ho téměř 13,5 tisíce vojáků z 16 různých zemí. Armáda České republiky se cvičení účastní jako tranzitní země logistickou podporu. Pro projíždějící jednotky postaví stanový tábor, zabezpečí tankování techniky a doprovodnou logistiku a zdravotnickou službu.