Srdeční záležitostí se pro obyvatele Kornatic stal včerejší příjezd jedenácti hodnotitelů v rámci soutěže Vesnice roku 2015. Obec na jihu Rokycanska vyhrála krajské kolo, takže šlo o republikovou komisi, která byla ohlášena už na půl devátou.

Ve většině domácností tak zvonil budík nepříjemně brzy. Obyvatelé všech věkových skupin si oblékali kroje, hasičské uniformy, masopustní převleky nebo divadelní úbory. Dokumentovali tím obrovský rozsah zájmové činnosti, s nímž uspěli už v regionu. „Program zaujal a teď jsme ho ještě rozšířili kvůli čtyřhodinové prezentaci," uvedl starosta Jindřich Šustr. Pozval nejprve hosty ke stolu, kde se podávaly výlučně domácí produkty: škvarky, palačinky, upečený chléb, perníky, atd. To už se hlásili o slovo ochotníci. Připomněli pohádku Princezna Kopřivka a posuzovatelé se vzápětí přesunuli do tělocvičny. Vystoupili tu kluci i děvčata z dětského klubu a formou dokumentů i fotografií Kornatičtí přiblížili chod knihovny nebo investice. Jmenujme hasičskou zbrojnici či dětské hřiště, kterému včera požehnal Otec Petr z Rokycan.

Na minuty sestavený scénář obsahoval přesun koňským povozem k Veskému rybníku a prohlídku mlýna s čarodějnicemi. Další okruh se týkal prohlídky kapličky i roubenky u Piháče. Což je přezdívka šermíře ze skupiny Harcíři Dalibora Neumaiera, který v sobotu pro komisi poctivě udil maso a s kolegou nastudoval krvavou středověkou řežbu.

Odpoledne se hodnotitelé loučili a domácí vyrazili na Loučení s prázdninami. Se sportem, soutěžemi a spoustou občerstvení.