Pro středeční zastavení prezidenta na Rokycan- sku byly vybrané i Kornatice.

Ve středu už tam místní zaznamenali první přípravy na návštěvu hlavy státu. Kvůli přesné orientaci řidiči kolony a další zainteresovaní za asistence policie zkoušeli průjezd stanovenou trasou.

Zatím je v plánu, že prezident doprovázený hejtmanem se krátce setká se zastupiteli a potom zamíří na diskusi s občany. „Chceme se rozhodně pochlubit tím, co děláme, co se nám povedlo a zač jsme získali titul Vesnice roku, ale také povědět, co připravujeme," konstatoval starosta Jindřich Šustr. „Nejvíc jsme teď hrdí na nový kulturní stánek. I protokolář z Hradu, který s kolonou přijel, jím byl unesený. Jsme pyšní ale nejen na to, co všechno kulturák umožňuje, ale hlavně že stmeluje obec. Pořád je plně využitý. Potkávají se tu členové různých organizací a spolků, domlouvají věci, dávají dohromady akce…," objasňoval výhody zařízení, jímž se mohou pochlubit.

Při vítání prezidenta bude spolupracovat i dětský klub. Jednak malí obyvatelé Kornatic zazpívají, co to je ještě překvapením, a potom prezidenta uvítají, ovšem ne tradič-ním chlebem, ale velikým perníkovým srdcem. „Upečení si vzala na starost vedoucí klubu s dalšími ženami, problém jim dělalo jen nalezení tak velké trouby, aby se tam vešlo. Na zdobení se chtějí podílet i děti. Kvůli sobotnímu masopustu, který tu prožíváme ve velkém, si musí všichni popílit," informoval starosta.

Jinak na větší hoštění návštěvy, vzhledem k připravenému itineráři prezidentovy cesty, mohli zapomenout. „Ovoce a nějaké drobné chuťovky přesto nachystáme. K pití chce prezident jen čistou vodu," prozradil Šustr.

Ptali jsme se také na všeobecnou náladu v obci před chystanou událostí. Kornatice nepatřily k místům, kde by Miloš Zeman při přímé volbě okamžitě vítězil. „Rozhodně je tu cítit značné očekávání. Prezident nejezdí často na návštěvu obcí, které nemají ani dvě stě obyvatel. Je to úspěch a ohromná pocta. Myslím, že všichni tady máme radost. Vím také, že spousta lidí už si na něj chystá dotazy. K účasti zveme i další. Za zastupitelstvo bychom s panem prezidentem chtěli prodiskutovat sdílení daně, tedy podíl obcím. Říci mu svůj názor a hlavně slyšet jeho," říká starosta.