Za necelé tři týdny, v pondělí 30. října spustí Plzeňský kraj už druhou vlnu takzvaných kotlíkových dotací. O příspěvky na výměnu neekologických kotlů za ekologičtější byl zatím velký zájem a dá se čekat i teď. Lidé budou o dotace opět žádat elektronicky. Naposledy systém svými žádostmi zaplnili během pouhých dvou hodin a dalšími pak plnili takzvaný zásobník. Podobný model se chystá i tentokrát.

Ve druhé vlně kotlíkových dotací kraj rozdělí 223,9 milionu korun. „Výzva byla vyhlášena v září, v současné době se v obcích Plzeňského kraje konají informační semináře, při kterých se mohou dozvědět, co výzva obnáší, jak mohou zažádat, kdo jim může pomoci a jak,“ říká radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Radka Trylčová.

Druhá vlna kotlíkových dotacích s sebou kromě peněz na výměnu kotlů přináší také několik změn. O jaké novinky jde, ví ředitel Státního fondu pro životní prostředí ČR Petr Valdman. „První změna je, že na rozdíl od první vlny už nepodporujeme čistě uhelné kotle a kombinované kotle s ručním přikládáním. Důvod je jednoznačný, preferujeme obnovitelné zdroje energie,“ řekl.

Druhou změnou je zrušení takzvaných mikroenergetických opatření, které přineslo více peněz na kotlíkové dotace, a třetí je kombinace s dotačním programem Nová zelená úsporám. „Kdo si teď na podzim požádá o kotlíkovou dotaci a na jaře si řekne, že by bylo vhodné zateplit dům, můžeme mu pak vyplatit bonus až 40 tisíc korun,“ dodal Petr Valdman.

Deník vyvezl politiky mezi občany. Mluvilo se o ubytovnách, průmyslových halách i dopravní situaci. Během cesty politici odpovídali na řadu otázek
Volební autobus Deníku: voliči, jsme tu!

Plzeňský kraj v první vlně kotlíkových dotací rozdělil 246,4 milionu korun. Schválil 2192 žádostí a 1870 jich už vyplatil, přičemž maximální výše jedné dotace byla 127,5 tisíce korun. Úspěšné žadatele také navštěvují kontroly, hejtmanství jich provedlo přes 200. Podle vedoucí krajského odboru životního prostředí Martina Plíhala nemá Plzeňský kraj velké problémy s kvalitou ovzduší, ale dotace jsou přesto důležité. V ovzduší je občas nadlimitní množství prachových částic, problémy jsou také s uhlovodíkem benzoapyrenem. Stoupají právě z komínů. „To znamená, že pokud dojde ke zlepšení v této oblasti, očekáváme, že ovzduší v Plzeňském kraji se dostane opravdu na výbornou úroveň,“ konstatoval Plíhal.

Informační semináře pro obyvatele začaly začátkem září a skončí příští týden. Zatímco v úterý krajští úředníci radili v Přešticích, ve středu budou v Dobřanech, v pondělí je čekají Horažďovice a v úterý Klatovy. „Lidi nejvíce zajímá, jak vůbec elektronicky podat žádost, řešíme s nimi také revize To je novinka, kterou musí dodat všichni žadatelé, kteří nezlikvidovali kotel před koncem roku 2016,“ popsala semináře Lucie Vaňková, která projekt kotlíkových dotací vede.


Na co požádat, kdy a jak?

• Žádat bude možné o tyto zdroje: tepelné čerpadlo, kotel pouze na biomasu, plynový kondenzační kotel, automatický kotel na uhlí a biomasu (kombinovaný).
• Příjem žádostí začne v pondělí 30. října a plánovaný konec je 31. ledna 2018 nebo do vyčerpání výzvy. Zájemci budou žádat opět elektronicky přes systém eDotace.