Letošní krajská ocenění v oblasti lidové kultury se nesla ve znamení dud a dudáctví. Ocenění Mistr tradiční rukodělné výroby Plzeňského kraje z rukou hejtmana Plzeňského kraje Josefa Bernarda totiž převzal Jaromír Konrády, který vyrábí chodské dudy a další drobné lidové hudební nástroje.

Ve svých dílnách v Plzni a Domažlicích se spolu se svým bratrem věnuje i opravám nástrojů. „Teď už jsem v důchodu, hlavně opravuji nástroje. S bratrem vyrábíme především dudy, ale děláme i řehtačky, vozembouchy a další malé nástroje. Když máme čas, zvládneme dudy vyrobit tak za půl roku,“ řekl Konrády. Rodinné řemeslo by po něm měl převzít jeho synovec.

Další Mistryní se stala drátenice Dana Soukupová z Ostromeče. „Drátem se dá ozdobit a spravit úplně všechno. Jednou jsme jím spravili i auto, když jsme nemohli dojet,“ vypráví se smíchem drátenice. „Z drátu se dá vyrábět cokoliv, co vás napadne. Záleží jenom na fantazii,“ uzavírá Soukupová.

Posledním Mistrem se stal Jan Šup, který se věnuje pletení z proutí, borovicových loubků a smrkových kořenů. Jeho velkou vášní je i košíkářství.

Kraj certifikoval i nové nositele krajského nemateriálního dědictví, které krajská rada zapsala do Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury Plzeňského kraje. Nově tam patří dvě ochotnická divadla, a to Divadelní soubor Štace Kaznějov a Tyjátr Horažďovice. Své místo si vydobylo i Strážovské krajkářství a osm zástupců dudácké muziky, Klub tanečních souborů Rokytka, Konrádyho dudácká muzika, Soubor písní a tanců Jiskra, Domažlická dudácká muzika, Spolek přátel dolního Chodska, Folklorní soubor Úsměv Horní Bříza, Národopisný soubor Postřekov a Plzeňský lidový soubor Mladina.

Ilustrační foto
Prazdroj stahuje z trhu soudky piva