Bývalý náměstek plzeňského primátora, poslanec a s největší pravděpodobností i budoucí primátor Martin Baxa (ODS) pozvání ani neobdržel. „Že by jim třeba pořád ležel v žaludku ten neproplacený účet za parkování prezidentské kolony v Plzni?“ napsal na Facebooku. Ani dosluhující plzeňský primátor Martin Zrzavecký (ČSSD) pozvání neobdržel. „Budu se účastnit akcí, které pořádáme jako město Plzeň,“ řekl. Další kdo se nezúčastní je Baxův stranický kolega, plzeňský senátor a starosta Slovan Lumír Aschenbrenner. „Našeho státu si vážím. Vážím si i názoru těch, kteří současnou hlavu státu zvolili. Ale již ne tak způsobu, jakým svoji funkci vykonává,“ uvedl. Senátor Václav Chaloupek (OPAT) uvedl již dříve, že chlebíčky si koupí sám a nepotřebuje kvůli nim jezdit za Zemanem. „Vloni mi bylo doporučeno počkat v předsálí,“ upřesnil Chaloupek.

Slavnost si nechce nechat ujít dosavadní rokycanská senátorka Milada Emmerová. „Pozvánku jsem dostala a do Prahy pojedu, pokud se mi podaří zajistit si dopravu,“ uvedla. Poslanec Ivo Valenta (KSČM) se slavnosti rozhodně zúčastní. „Bojkot 28. října na Hradě je nepřípustný,“ uvedl. Přítomnost poslankyně Jany Levové (SPD) na oslavách je zatím nejistá. „Pozvánku jsem obdržela, ale vzhledem ke svému zdravotnímu stavu toto pozvání ještě zvažuji,“ uvedla.

Plačícího Masaryka vytvořil v rámci letošního Street Art Festivalu v Olomouci umělec ChemiS. Dnes dílo zamíří na kruhový objezd pod Bílou Horu.
Plačící Masaryk přijíždí do Plzně