VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kuchařky nemohou připravovat jídlo do zásoby

Rokycansko - S nástupem veder se zrovna vyrovnávat neumíme, ale apetit mnozí, zejména děti, neztrácejí. Své o tom vědí kuchaři, kteří horko nehorko se musí pohybovat kolem sálajících trub a sklánět se nad pánvemi či kotli.

12.6.2014
SDÍLEJ:

V RESTAURACI Corso včera horka decimovala i kuchařku Růženu Tarachaničovou. Na snímku je při výdeji hotových jídel zachycená s Ivetou Vašíčkovou.Foto: Deník/Božena Šopejstalová

„Vařit se prostě musí, i když je venku přes třicet. Jídla děláme podle plánu, kvůli teplu neomezujeme přípravu ničeho," ujistila Vlasta Vasková ze ZŠ Hrádek. V úvahu nepřipadá ani to, že by si kuchařky přivstaly a uvařily, dokud ještě není takové vedro. Je třeba mít jídlo čerstvé, hotové na čas plánovaného příchodu malých strávníků.

Od časného rána jsou v jídelně a také kuchyni okna dokořán, aby se vzduch pohyboval. „Máme tady sice instalovanou vzduchotechniku, která pomáhá, ale stejně… Protože je škola zateplená, když je horko, drží se u nás v kuchyni obzvlášť. V místě, kde se myje tmavé nádobí, čili hrnce, nejsou okna, jen vzduchotechnika. Tam je to teď opravdu ošklivé. Jinak se teď vaří jen v halenách, trika odpadla. Úžasné je, že ta moje děvčata se nejen snaží, ale ještě udržují náladu i mezi dětmi rozmrzelými z horka. Je to opravdu parta do nepohody," chválila vedoucí jídelny svůj vedrem dvojnásob strádající tým. Protože ve škole je zavedený celodenní pitný režim, náva- ly jsou v jídelně i mimo čas vydávání oběda, a to každou pře- stávku. Občerstvení je k mání pro všechny, ať už jde o strávníky či ne, a jeho zajištění mají na starosti rovněž kuchařky.

V mirošovské devítiletce je paradoxně, pokud ovšem nejsou v chodu spotřebiče, kuchyně nejchladnějším místem. „V zimě, protože kvůli vlhku je třeba pořád odvětrávat prostor, nosíme i vesty a mikiny. Teď pracujeme v krátkých rukávech a opravdu si užíváme teplíčka. Od horké páry z myčky je to tu chvílemi i jako v tropech," usmívala se vedoucí školní jídelny Blanka Nesnídalová.

„U nás v restauraci jde teď nejvíc na odbyt studená kuchyně, hlavně různé saláty, a domácí ledová limonáda. Je ale i řada dalších lidí, kteří si ani v tomhle horku neodpustí teplé pokrmy. Pořád jich tu přes den děláme dost," uvedla mezi čekáním na vyřízení objednávky hostů šéfová Iveta Vašíčková. „Kuchařka Růžena Tarachaničová zatím měla napilno. V rychlosti ale konstatovala: „Horko je v kuchyni hrozné, jsme vařené ve vlastní šťávě, a to máme v chodu vzduchotechniku." Okna raději přes den, když je takové vedro, neotevírají. „Kromě toho průvan zpocenému tělu zrovna dobře nedělá." dodala paní Růžena.

Autor: Božena Šopejstalová

12.6.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Hokejisté HC Strašice drtili Losinou v prostřední části

Ilustrační foto.

Naši prvňáci ze ZŠ Stupno

Na okresní mapu přibyl Plískov

Rokycansko – Společný přednes vánočních melodií má na Rokycansku tradici.

Hrádečtí školáci podporují zítra onkologické pacienty

Hrádek – Vánoční besídku, kterou na středu chystají žáci Základní školy v Hrádku, bude provázet charitativní jarmark.

Podruhé narozen pod koly tramvaje a padlý symbol Vánoc: nejlepší videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pondělí 11. prosince 2017.

Aleje mizí, kácení extrémně převažuje

Plzeňský kraj - Za loňský rok se v kraji vykácelo 1115 stromů podél cest, vysazeno jich však bylo pouze 101.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT