Chátrající kostel, který je pro všechny součástí dějin obce, se místní rozhodli vyléčit. Od církve zchátralou památku loňský květen převzali do svého majetku, vyhlásili sbírku a zažádali o první dotace.

Letošním výsledkem snažení jsou troje nové dveře a hlavní zrenovované.

Od ministerstva pro místní rozvoj jsme získali devadesát osm tisíc. Za to jsme nechali generální opravou projít vstupní dveře a pořídili dvoje nové boční. Jednak do sakristie a další vedoucí do kostela z chodby propojující památku se zámkem. Řečené vyšlo na sto dvacet tisíc. Část jsme tedy doplatili a přidali další peníze na zhotovení dveří vedoucích na chór. Dohromady akce stála zhruba sto čtyřicet tisíc," uvedla starostka Ester Laláková.

Letos chtějí z peněz sbírky, jež stále běží, zajistit projektovou dokumentaci na opravu střechy kostela a stropu, aby bylo možné požádat o dotaci z havarijního fondu ministerstva kultury. „Do kostela nám zatéká. Navíc strop se v jednom místě propadl, utrhlo se srdce zvonu a prorazilo díru v místě nad varhany. Ty jsou nyní zvláště ohrožené. Nechceme, aby se situace zhoršovala. Drobnější suť, která do varhan napadala, se jakž takž z nich podařilo odstranit, ale v příštím roce bychom je rádi s využitím prostředků z programu na záchranu varhan nechali zrenovovat. Záměrem je, aby se akci podařilo zvládnout naráz s druhou z plánovaných oprav. Už nyní ale kostel slouží kulturnímu dění, zvláště hudebnímu. Je vlastně jediným místem v obci, kde je lze organizovat. Právě včera starostka jela vyřizovat další koncert a připomněla také, že Liblín začal svůj svatostánek zapojovat i do celostátní akce Noc kostelů.