Akce, kterou pořádá Auto moto veteran club Český les, se koná jako vzpomínka na šlechtice a legendárního automobilového závodníka a průkopníka této disciplíny Alexandra Josepha Kolowrata Krakowského.

Nejstarším přihlášeným veteránem byl podle Josefa Vaňouse z organizačního týmu Ford Speedster z roku 1925. „A nejstarším motocyklem stroj BSA S28 z roku 1927,“ přiblížil Vaňous. Právě zmíněný ford z 20. let minulého století se pak stal vítězem v Soutěži elegance. „Hodnotili jsme technický stav vozidla, přihlédli jsme také k dobovému oblečení posádky,“ vysvětlil pořadatel s tím, že v kategorii motocyklů se na první příčce umístil stroj ČZ 175 z roku 1940. Akce se každoročně účastní milovníci historie z Čech i zahraničí. „Ani letos nechyběl šestaosmdesátiletý Wolfgang Perschman z Lipska, který se s Wartburgem 311 HT účastní dlouhá léta,“ zmínil Vaňous.

Vozy startovaly v 11 hodin dopoledne z Diany, poté se přes přimdské náměstí vydaly na téměř osmdesátikilometrovou trasu, která vedla přes Stráž, Bor či Maršovy Chody.

Návštěvníci si mimo jiné mohli odlít cínovou figurku, vymalovat si sádrový odlitek či pomalovat polštářek.
Sulanův statek v Kladrubech ožil oblíbenou oslavou Slunovratu

Osm desítek nablýskaných veteránů si přišly prohlédnout stovky místních, přijeli i fanoušci z okolí. „Řekl bych, že na akci dorazilo kolem sedmi set lidí,“ odhadl starosta Přimdy Jiří Kadera. Mezi nimi byl i Václav Altman, který se na akci vypravil z Mladé Boleslavi. „Jsem rodák z Rozvadova, v Přimdě jsem chodil do školy, mám tu bratra, kterého navštěvuji. V Boleslavi jsem roky pracoval ve škodovce, proto mám k vozidlům blízký vztah. Tak jsem toho využil a přijel se podívat na přehlídku. Jsou to nádherné vozy,“ pochvaloval si návštěvník.

Průjezdem vozidel ale bohatý sobotní den nekončil. Ve 13 hodin požehnal farář praporu dobrovolných hasičů. Poté z náměstí vyrazil průvod v čele s živou kapelou. Událost, na níž se díky mnoha atrakcím zabavily i děti, ukončila večerní taneční zábava. „Akce byla velmi povedená, i večer bylo plno. Všichni se výborně bavili do pozdních hodin,“ uzavřel Vaňous.