Pětimetrový růžový králík u zastávky Severka na Košutce definitivně zůstane. „Shodli jsme se na tom ve vedení obvodu na základě výsledků ankety mezi lidmi,“ potvrdil starosta prvního městského obvodu Miroslav Brabec (ČSSD). V ní hlasovalo 7114 lidí, z nichž skoro 56 % sochu na Košutce u Severky dál chce. 44 % je pro její odstranění. „Rád bych, aby to bylo definitivní a už se o tom nepolemizovalo,“ dodal Brabec.

O kontroverzním králíkovi lidé hodně diskutují. „Znázorňuje člověka uvězněného v systémovém mechanismu, naprosto bezmocného, nemocného a oddaného, který podlehl svým touhám a rozmarům,“ uvedl autor Adam Trbušek ke skulptuře, kterou nazval Panoptikum. Socha je parafrází Goyova obrazu Saturn požírající svého syna.

Zvíře soukající do sebe člověka lidi dráždí, bývá terčem útoků sprejerů.

„Nevím, zda ji zachovat, ale zdali jo, tak bez toho nebožtíka v hubě,“ poznamenal v jedné z hojných diskuzí Jindřich Kondruš.

Někdo tvrdí, že křižovatce u Severky, kde socha stojí, se už začalo říkat Křižovatka u Růžového králíka. „Řidiči varské linky často slyší od cestujících, že chtějí jízdenku ke králíkovi,“ napsal Míra Klas.

Zatímco Gery Weschke míní, že jde o nejúžasnější umělecké dílo v Plzni a mělo by se tam rozhodně nechat, Petr Veselý konstatuje,: „Zrušit tuhle hrůzu. Nerad bych svým dětem vysvětloval co ten králík žere. Připadá mi, že autor nebyl úplně při smyslech,“ uvedl.

Králík tedy bude stát na svém místě dál. „Minimálně myslím tři roky, což je doba, kdy vyprší smlouva,“ dodal starosta Brabec.

Ilustrační foto.
Členové ČSSD v Plzeňském kraji: do vlády s ANO nechceme