„Ty si tam místo hlídáš už od dvou hodin? A už je náměstí úplně plné! Jasně, tak to si už nesedneme,“ to je útržek telefonního hovoru, který se v pátek večer po sedmé nesl zaplněným trolejbusem číslo 16, který jel do centra Plzně.

Lidé z okrajových čtvrtí města mířili na náměstí Republiky na velkolepé a pouze jediné uvedení opery Prodaná nevěsta pod širým nebem. Jak z hovoru vyplynulo, tak ti, kdo chtěli sedět pod pódiem na lavičkách, si své místo zabrali již několik hodin před začátkem. „My jsme s mámou a sestrou přišly až před půl osmou večer a stály jsme až u tramvajových kolejí před domem Navy,“ uvedla Eliška Pártlová. Podle organizátorů dorazilo deset tisíc diváků.

Plno však bylo i na jevišti. Režisér Tomáš Pilař velkolepou podívanou nacvičil s tři sta padesáti účinkujícími. Kromě sólistů, sboristů a hudebníků Divadla J. K. Tyla přizval ke spolupráci řadu plzeňských folklorních, pěveckých i tanečních souborů a také třeba biskupa Tomáše Holuba, který se objevil v menší roli. V hospodě umístěné přímo na jevišti, která dokreslovala atmosféru plzeňské návsi, seděl oblečený do plzeňského kroje např. hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard.

„Byl to super zážitek stát na takhle velkým jevišti a vystupovat před tolika lidmi,“ svěřila se třináctiletá Viktorie Vítová, která vystupovala s Dětským sborem DJKT. Dodala. že zkoušet začali už v květnu a pak intenzivně vše secvičovali až po postavení pódia.

Radovan Auer.
Radovan Auer: Veletrh Svět knihy poprvé míří mimo Prahu. Zavítá do Plzně