„K tomuto kroku jsme se rozhodli vzhledem k hromadným sklizním v posledních letech,“ informoval starosta Mariánských Lázní Martin Kalina. Podle odboru životního prostředí mariánskolázeňské radnice se jedná o místo, kde je česnek medvědí přírodně zplaňující. Po letech jeho ničím nerušené existence v dříve zarostlé části parku, kdy se místo zpřístupnilo veřejnosti, začali lidé doslova s jeho drancováním. „Vídáme tam občany, kteří sotva česnek medvědí naraší, jej chodí ve velkém sklízet. Často k tomu dochází i velice nešetrným způsobem,“ uvedl starosta. Rostlina potřebuje podle odboru životního prostředí své listy k existenci, aby zásobila svoji cibulku a mohla tak růst a rozmnožovat se.

Česnek medvědí se stal v posledních letech módní rostlinou zdravé výživy. Někteří místo, aby navštívili trhy nebo obchod zdravé výživy, hledají rostlinu v přírodě. Na Chebsku se ale příliš nevyskytuje. A ti, kteří o lokalitě vědí, tajemství drží pod pokličkou. Jedno z míst, kde česnek medvědí roste, je okolí Lázní Kynžvart. Tam cibulky před lety zasadil jeden z tamních obyvatel. Kde ale přesně lokalita je, neprozradil. Asi největší souvislá medvědím česnekem porostlá je plocha jižně od Přimdy. Další lokalita je na Domažlicku pod Zvonem, kde i jedné z cest se říká Česneková.

Jedna ze seismických stanic se nachází u obce Nový Kostel na Chebsku. Na snímku seismolog Josef Horálek.
Zemětřesení na Chebsku změnilo projevy, seismologové je nahrávají

„Sběr česneku medvědího v chráněných územích je nezákonný,“ řekla Jana Rolková ze Správy chráněné krajinné oblasti Slavkovský les. „Druh je zapsán mezi ohrožené a chráněné druhy v Červené knize Ukrajiny, částečně je chráněn i v Polsku.“ Roste především v západní a střední Evropě, centrum se táhne od Britských ostrovů přes Francii a střední Evropu po západní Ukrajinu. U nás se vyskytuje na celém území. Vzácnější je jeho výskyt v jihozápadní polovině Čech. Roste převážně v listnatých lesích, hájích, bučinách i luzích ve vlhkých a slabě kyselých půdách," dodala.

Pro použití v kuchyni se nať sbírá na počátku květu, což bývá v květnu nebo i dříve, cibule se sbírají pak v srpnu a září. Čerstvou natí se koření polévky i omáčky. Jíst lze i samostatné listy. Česneková chuť je mírnější než u kuchyňského česneku. Medvědí česnek se také doporučuje například pro snížení krevního tlaku, při bolestivých křečových žilách. Nať je bohatým zdrojem vitamínu C.

Nájezdy na lokality s česnekem medvědím jsou podle odborníků zbytečné. Lidé, kteří ho milují, si mohou koupit cibulky a zasadit je na zahrádce. Ti, kteří ho pěstovat nechtějí, ho mohou koupit na farmářských trzích nebo v obchodech se zdravou výživou.