„Příchod dvojčátek na svět byl rychlý a předčasný. Martínek se dusil, akutní císařský řez byl jedinou možností. Narodil se silně přidušený a ještě dlouho byl napojen na přístrojích, protože neustále upadal do těžkých hypoglykemií. Kačenka byla naštěstí v pořádku,“ vzpomíná paní Kateřina na první dny. O 5 týdnů později lékaři Martínkovi synovi diagnostikovali cystickou fibrózu – závažnou geneticky podmíněnou nemoc. U jeho sestřičky se onemocnění naštěstí neobjevilo.

ČISTÍ MU PLÍCE

Od té doby rodiče s Martínkem pravidelně ráno, v poledne i večer inhalují a rehabilitují, dohromady asi 2,5 hodiny denně. V dýchacích cestách se mu tvoří hustý hlen a tyto úkony mu jej pomáhají rozpustit. Nebezpečné bakterie, kterých se plíce zdravého člověka jinak snadno zbaví, se v tomto hlenu rády usazují a poškozují plíce. Pokud by Martínek tento režim nedodržoval, jeho zdravotní stav by se zhoršil a měl vliv i na délku jeho života.

Každý den užívá antibiotika, enzymy pro správné trávení, vitamíny pro posílení imunity, dodržuje vysokokalorickou stravu bohatou na tuky a cukry. Dle doporučení lékaře jednou za čas podstupuje v nemocnici bronchoskopické čištění plic.

UBLÍŽÍ I HLÍNA

V pěti letech mu lékaři poprvé dovolili navštěvovat školku, i když jen částečně. „Pro Martínka to byla skvělá zpráva, moc se těšil na děti. Kromě cystické fibrózy má i ADHD, což je částečná porucha chování spojená s hyperaktivitou. Od začátku psycholog doporučil, aby měl Martínek ve školce asistenta. Ten kromě toho také dohlížel na to, aby bral Martínek léky včas a byly dodržené správné hygienické podmínky,“ vysvětluje paní Kateřina. Pacienty, již se potýkají s cystickou fibrózou, mimo jiné také ohrožuje to, co se pro ostatní zdá neškodné. Jde například o stojatou vodu v odpadech i venku nebo hlínu u živých květin. To vše obsahuje nebezpečné bakterie, které způsobují infekce v dýchacích cestách. „V září Martínek nastupuje do 1. třídy a tak jako školka, i nová škola nám vychází vstříc. Asistent Martínka bude doprovázet i nadále,“ dodává paní Kateřina.

DOBŘÍ ANDĚLÉ

Nemocní s cystickou fibrózou jsou náchylnější na běžné virózy, a tak je paní Kateřina se synem často doma. Od té doby, co začal chodit Martínek do školky, se může své práci opět částečně věnovat, ale v nepravidelných intervalech. Nikdy neví, kdy její syn opět onemocní. Dle jejich slov mají s manželem štěstí, že podnikají, v běžném zaměstnání by jí zřejmě nevycházeli tak vstříc. Před několika lety jim v plzeňském Centru cystické fibrózy doporučili, aby zažádali o pomoc Dobrých andělů. Ti jim pomáhají již 42 měsíců. Z příspěvků rodina hradí léky, rehabilitační a inhalační pomůcky a ze zbylých peněz šetří na dovolenou, protože lékaři doporučovaný pobyt u moře či v horách Martínkovi opravdu velmi prospívá.

Pomoci této nebo dalším rodinám s podobným osudem může každý. „Darujte prostřednictvím nadace Dobrý anděl na stránkách www.dobryandel.cz. I malý pravidelný příspěvek pomůže. Nadace odevzdá vaše příspěvky do posledního haléře, protože její provoz je hrazen ze soukromých zdrojů zakladatelů a dalších filantropů,“ uvedla Markéta Křížová z nadace Dobrý anděl. Nyní je v okrese Klatovy 334 Dobrých andělů.

V sobotu odpoledne sjela řidička mimo silnici u Boubína.
Dva řidiči narazili do stromu