Dekorativní zdobení ovoce a zeleniny trénovali po dva dny mladí lidé v Rokycanech. Jedinečnou příležitost rozšířit si dovednosti a zároveň si tak do budoucna zajistit lepší uplatnění na trhu práce, jim poskytla Střední škola Jeřabinová ulice. Školitele jim zajistila na nejvyšší úrovni Luďka Procházku, držitele pěti zlatých medailí ze světových výstav v kategorii kuchařské artistiky. V září školu navštívil poprvé, tentokrát už byl na pořadu kurz určený pokročilejším.

„Nejde jen o to, že kluky a děvčata učím. Když vidím mladé, které tahle činnost chytne, vím, že budou dělat radost dál," uvedl Procházka. Vydělá ale i škola, protože při svých prezentacích díky umu žáků připraví účastníkům atraktivní podívanou. To, co žáci v Je-řabinové vytvářeli, rozhodně atraktivní bylo. Třeba motýl sedící na melounovém květu by byl ozdobou každé tabule. Mimochodem, spolu se svými svěřenci se v umu vyřezávání a dlabání do ovoce či zeleniny zdokonalovala také učitelka Ivana Vašáková, která mistra Procházku pro školení získala. S nožíky a dalším náčiním se vedle ní činil i Matěj Pálek. Rozhodně je to dneska oproti prvnímu kurzu lepší, máme to už trochu v ruce. Bylo by hezké, kdyby mi výtvory odsud vydržely na štědrovečerní stůl. Teoreticky by se to podle pana Procházky v lednici uchovat da-lo," uvedl Matěj. Ve skupince byla rovněž Bára Šantorová. Tahle slečna se však už dostala o několik levelů před spolužáky. Carving ji chytil natolik, že hned po prvním kurzu se sama přihlásila na pokračovací a trénovala, což se jí vyplatilo. V soutěži (v dané disciplíně se republice konají tři) se totiž v kategorii začátečníků umístila jako druhá. „Abyste něčeho dosáhli, musíte vyřezat tuny zeleniny a ovoce," konstatovala Bára. „Nejde jen o výtvarný cit, nezbytné je i osvojení správné techniky, zápal pro věc a pokora. Pořád je totiž čemu se učit," uzavřel Procházka.