Výjimečnou možnost podívat se do nočního tramvajového depa na Slovanech budou mít Plzeňané koncem listopadu. Dosluhující vozovnu uvidí možná naposledy, zhruba za rok ji totiž čeká rekonstrukce.

Vozovna je už 75letá. V roce 1943 byla postavena s kapacitou téměř 50, tehdy 12metrových vozů. Dnešní tramvaje jsou až šestinásobně těžší. „V evidenci máme 114 tramvajových vozů délky 15 až 30 metrů, které jsou několikanásobně těžší. Má to negativní vliv především na stav nosných částí kolejiště i samotné vozovny,“ uvedl dopravně provozní náměstek Plzeňských městských dopravních podniků (PMDP) Jiří Ptáček.

Podle ředitele úseku drážní cesty PMDP Josefa Vracovského má depo vážný problém. „V posledních letech bylo nutné uzavřít provoz na řadě kolejí, čímž došlo ke snížení odstavné kapacity a zhoršení podmínek údržby tramvají. Byly nutné provizorní opravy alespoň některých částí nosné konstrukce kolejí, další koleje zůstaly trvale odstaveny,“ uvedl Vracovský. Dodal, že bezpodmínečně nutná je i revitalizace kotelny, rekonstrukce inženýrských sítí a zázemí pro zaměstnance.

Ilustrační foto
O Masarykovi v Besedě

Generální ředitel PMDP Michal Kraus uvedl, že rekonstrukcí vozovny bude snížena hlučnost a stavba bude zahrnovat i řešení šetrná k životnímu prostředí. „Například využití dešťové vody při mytí vozidel, zelené střechy a další,“ upřesnil Kraus. Rekon-strukce počítá i s dosud chybějící myčkou tramvají, diagnostikou kol, průjezdnými kolejemi usnadňujícími provoz ve vozovně či novou administrativní budovou.

„Rekonstrukce je plánována na začátek roku 2020. Práce musí jet za plného provozu vozovny,“ uvedl Pavol Ondovčák z přípravy a rozvoje investic PMDP.

S novým depem budou mít PMDP i 22 nových tramvají ze Škody Transportation, které si pořídí průběžně do konce roku 2023. Jejich celková cena rovněž vyjde na více než miliardu korun.

„Škodovka dodá po téměř dvaceti letech opět vozidla do Plzně. Ta se tak stane po Ostravě druhým českým městem, kde bude sloužit nová generace nejmodernějších škodováckých tramvají,“ uvedl šéf Škody Transportation Petr Brzezina.

Noční prohlídky tramvajového depa se konají z 27. na 28.11.2018 vždy v 0:00 a 0:30 hodin. Rezervace od 19. 11. na webu PMDP.