Nevyužívaný objekt veřejného WC u kulturního domu Peklo začal sloužit lidem bez domova. A také těm, co zůstali v určité etapě svého života sami, nevědí si rady a potřebují si s někým promluvit. Získat kontakt na právníky, lékaře, sociální pracovníky, dostat potravinovou pomoc, vyprat si prádlo nebo se vysprchovat.

SNÁZ SE ZÍSKÁ DOTACE NEŽ DOBROVOLNÍK

„Hledali jsme zázemí a považujeme za zázrak, že se to podařilo,“ poznamenal páter Martin Sedloň ze spolku K Srdci. Objekt získal spolek od třetího plzeňského obvodu za symbolickou korunu ročně. „WC tu už nefungovalo, takže jsme se domluvili na tomto režimu,“ potvrdil místostarosta trojky Radoslav Škarda (TOP 09).

Nová učebna elektromobility ve Střední průmyslové školy dopravní v Plzni-Křimicích. Na snímku ele
Do Křimic dorazil elektromobil

Co vlastně tu mohou lidé, kteří se ocitli na okraji společnosti, očekávat? „Dnes je snazší získat dotaci než dobrovolníka,“ usmívá se páter Sedloň. Vypráví, že když studoval v Římě na kněze, dělal praxi ve farnosti, kde měli Centro di ascolto, přeloženo Centrum naslouchání. „Tam jsem viděl, že je pro lidi nejdůležitější, aby si mohli popovídat, sdělit svá trápení a také zapojit se do pomoci těm, kteří jsou na tom ještě hůře,“ vysvětlil páter.

POKUŠENÍ OTOČIT SE

Malou komunitní místnost, která trochu připomíná kapli, včera vysvětil emeritní plzeňský biskup František Radkovský. „Člověk má pokušení se někdy raději nedívat a otočit se jinam, než pomoci. Ale je to důležité,“ poznamenal František Radkovský.

ANI ZA MILION DOLARŮ

Připomněl také Matku Terezu, která kdysi na narážku při práci s umírajícími „Tohle bych nedělal ani za milion dolarů,“ odpověděla: „Ani já bych to za milion dolarů nedělala. Nedělám to proto.“

Kdo teď patří mezi klienty spolku k Srdci?

Dva lidi z ulice, člověk, jemuž zemřel poslední příbuzný, lidé z onkologie, kteří nemají velkou perspektivu. Do týmu ale patří i dobrovolníci. Třeba lékárnice, která se chodí ptát, jak může pomoci, a dodává spolku obvazy. Lidem, kteří sem přicházejí, může pomoci i nasmlouvaný lékař.

Včerejšího svěcení se účastnil i jeden z lidí, který už služeb využil. Představil se jako Pavel. „Jsem tu opravdu rád,“ řekl.

Volební místnost zřízená v motorkářském klubu v plzeňských Černicích. Lístek do urny vhodil motoristický závodník a několikanásobný mistr republiky v rallye Václav Pech (vlevo).
ON-LINE: Druhý den ve volebních místnostech