Jeden z hříšníků požádal druhého o pomoc při vymáhá-ní a podepsání uznání dluhu od šestadvacetiletého muže. Po předchozí domluvě mladík, který pomoc přislíbil, zavolal poškozenému a pod záminkou opravy střechy, kterou měl od něho požadovat, si s ním dohodl schůzku.

Na předem smluvené místo přijeli oba za přítomnosti třetího dosud nezjištěného muže. Už připravenou písemnou dohodu o půjčce na částku přes půl milionu korun měli s sebou. Druhý z nich i komplicem, které poškozený neznal, v inkriminovanou dobu k němu přistoupili a sdělili mu, že jsou od výše zmíněného muže z Radnicka, jehož poškozený znal, a požadovali podepsání dluhu. Vyhověl jim, ale aby věc měla větší váhu, jeden z nich ještě poškozeného udeřil do tváře. Oba nato při odchodu nezapomněli podotknout, že má platit každý měsíc a pokud ne, tak přijedou znovu a vyhrožovali újmou na zdraví. „Celé této události předcházela půjčka, kterou si vzal jeden z podezřelých na svoji osobu, právě kvůli šestadvacetiletému muži, jemuž by půjčka nebyla v té době bankou poskytnuta," konkretizovala mluvčí PČR Hana Kroftová.

Nejprve po vzájemné domluvě jeden rok půjčku řádně splácel, ale poté přišel o práci a přestal platit. Muž, kterému byla půjčka poskytnuta, vzal vše do svých rukou a neschopnost splácet peníze šestadvacetiletým mužem měl vyřešit výše popsaným protiprávním způsobem. „V případě, že bude pachatel potrestán, hrozí mu dle zákona odnětí svobody na dvě léta až osm let," uzavřela Kroftová.