„Jde o předčasné užívání pro motorová vozidla s vyloučením chodců. Pěší musí do doby definitivní opravy využívat stávající sousední lávku. Stavební práce nadále pokračují. Je třeba dokončit chodníky, osadit zábradlí a dokončit práce na spodní stavbě mostu. Dále bude provedeno osazení výložníků pro svislé dopravní značení a bude provedeno i vodorovné značení,“ shrnul Petr Otásek ze Správy a údržby sinic Plz. kraje.

Předpokládaný termín dokončení všech prací na mostě je do 31. října.

„Přijde mě, že byla vozovka mezi pilíři před rekonstrukcí původně o dost širší. Sice je tam dopravní značka o přednosti v jízdě, ale často nějaký neurvalec tam přes to vjel a vyhýbat se mu bylo složité, a teď nevím, kam budu uhýbat. Auta budou orvaná jen proto, že někdo spěchá a druhý nemá šanci mu nikam uhnout,“ myslí si čtenářka Deníku, která nechtěla zveřejnit své jméno.

„Původně měl být vozovka na mostě opravdu zúžena na šířku 4 metry, ale po zásahu města se podařilo zachovat průjezd tak, jak byl předtím, tedy 4,3 metru. Zúžení by mělo být spíše optické, než reálné,“ reagoval staňkovský starosta Alexandr Horák.

Nehoda na staňkovském obchvatu zablokovala provoz na hlavní silnici Plzeň – Domažlice.
Vážná nehoda zablokovala staňkovský obchvat

Čtenářka se podivila i nad rozkopanou vozovkou, která je od mostu ke křižovatce s hlavním průtahem městem. „Tato komunikace bude nyní opravena pouze lokálními výspravami. Její celoplošná oprava by měla být realizována v roce 2018,“ uvedl silničář Otásek.

Celková cena stavebních prací po skončení výběrového řízení je 13.701.221 Kč včetně DPH, stavba nadále probíhá a tato cena díla tak není definitivní. Opravu financuje Plzeňský kraj.

„Most musel být zprovozněn v co nejkratším možném termínu, i když si stavební firma dala stejně na čas, neboť na jeho zprůjezdnění bezprostředně navazuje tříměsíční celková uzavírka silnice Staňkov – Dolní Kamenice, kde se bude opravovat od konce Staňkova povrch a v úseku ve Staňkově od křižovatky na Krchleby po konec města u hřbitova, bude město pokládat kanalizaci tak, aby tento úsek mohl být kompletně opraven v příštím roce a to ve spolupráci s SÚSPK, kdy tato bude financovat silnici a město ostatní plochy, včetně nového parkoviště u hřbitova a veřejného osvětlení v této části,“ popsal starosta Horák budoucí plány Staňkovských.

V rámci opravy byly mj. vybetonovány nové závěrné zídky, byla provedena nová spřažená deska na nosné konstrukci a celoplošná hydroizolace, nové římsy, chodníky, vozovka a zábradlí. Za opěrami byla uložena drenáž s vyústěním do koryta, byly provedeny nové dilatace. Betonové konstrukce byly otryskány vysokotlakým paprskem, obnažená výztuž byla opískována a ošetřena nátěry. Dělníci provedli i sanační stěrku a ochranné nátěry.