Od roku 2005 je rakovina prostaty nejčastějším zhoubným nádorem mužů. Movember vyzývá právě muže k tomu, aby změnili pomocí kníru svůj vzhled, a tím celkově tvář mužského zdraví. V měsíci listopadu si nechávají narůst knír a rozmlouvají o svém zdraví, zejména o uro-onkologických problémech. Zároveň oni i jejich okolí přispívají na charitativní účely.

Tento projekt je populární hlavně mezi policisty a hasiči. „Do této akce se zapojuji už čtvrtým rokem. Většinou týden před začátkem už si nechávám narůst vousy. S prvním listopadem je pak oholím a nechám pouze knírek," svěřil se policista z Obvodního oddělení Rokycany František Král.

„Přispívám také finančně, a to dárcovskou esemeskou," doplnil. Horší je pak změna vizáže, hlavně pro okolí. Mnohé muže totiž knírek naprosto změní. „Mně je celkem jedno, kdo si co myslí. Je to mé rozhodnutí. Vím, že vypadám divně, ale je to na podporu dobré věci," uzavřel Král. Ochránci zákona v tom-to směru mají také nejvyšší podporu, a to přímo prezídia. Sám policejní prezident jde vzorem.

Celoměsíční vybírání finančního příspěvku mezi přáteli, firmami a sponzory vrcholí zasláním příspěvku na konto organizace. Organizace nabízí přispění na konkrétní osobu, skupinu lidí nebo jako obecný dar, kte-rý bude použitý na výzkum a boj proti rakovině, a také na osvětu problematiky. „Opět letos jsme se zapojili. Většinou je nás hodně. Měsíc s knírkem to vydržíme a hlavně, je to pro dobrou věc," uvedl jeden z rokycanských profesionálních hasičů.

Záštitu poskytuje nadace Movember, jejímž cílem je zvýšení povědomí o nemoci prostaty, o potřebě včasné detekce. Každoroční preventivní prohlídky jsou prvním krokem k určení diagnózy rakoviny a také základním předpokladem účinné léčby.