V obřadní síni města je přivítali místostarostové Zdeněk Novák a Stanislav Antoš. Děti od nich obdržely knihy s věnováním a drobné dárky, které jim udělaly skutečně velkou radost. Jejich rodiče si mohli neformálně pohovořit s představiteli města o svých problémech a názoru na postoj k lidem s postižením.

Za organizaci MCT CZ, z. s., byla přítomna Jaroslava Hlaváčková, která je nejenom jednatelkou, ale také trenérkou plavání dětí a mládeže se zdravotním postižením a chronickým onemocněním. Ohledně organizace MCT CZ, z. s., jsme jí položili několik otázek.

Jak byste popsala život těchto dětí a mládeže se zdravotním postižením a chronickým onemocněním?
Zdravotně postižené děti a mládež jdou svoji cestou životem s omezením, se kterým se musí naučit žít, musí se učit odolávat nárokům a vlivům okolí. Rodiče, kteří o ně pečují, vynakládají nemalé prostředky na léčbu, dietní stravu, kompenzační pomůcky a jejich vzdělávání. V rámci úspor většinou volnočasové aktivity hendikepovanému dítěti nedopřejí, neboť nejsou schopni pokrýt plně náklady na činnost.
Plavání, které s dětmi trénujete, je pro jejich rodiče nákladnou záležitostí?Příprava a realizace plavání pro ZTP a chronicky nemocné jedince je finančně náročná.

Co to všechno obnáší?
Vyžaduje si odborně vzdělaný a profesionální tým pracovníků (převážně s vysokoškolským vzděláním a specializací), který je jednou z mnoha podmínek kvalitně poskytované činnosti, pronájmy bazénů s vhodnou teplotou a úpravou vody včetně kompenzačních pomůcek. Dále samozřejmě úzkou spolupráci rodičů, kteří zajišťují přímou péči o dítě (znají zdravotní stav dítěte a dokáží předvídat a reagovat na krizové situace).

Jak je to v pozdějším věku takového dítěte?
Je v průběhu celého života závislým na svém rodiči?V pozdějším věku je rodič nahrazen asistentem, který je stále přítomen při činnosti svěřence, motivuje ho a je mu nápomocen.

Co je podle vás hlavním přínosem plavání pro osoby ZTP a chronicky nemocné?
Hlavní přínos plavání pro osoby ZTP a chronicky nemocné spočívá v aktivizaci zúčastněných osob. Cenný a pozitivní vliv má plavání na rozvoj sociálních dovedností, na podporu psychomotorického rozvoje a zlepšení sociálních vztahů. Smysluplné trávení volného času se stane přirozenou součástí jejich života.

Veškerý výtěžek z bálu bude použit na záchranu zámku v Čečovicích.
Country bál pro zámek Čečovice

Účastníte se s dětmi i nějakých soutěží v plavání?
V rámci Hnutí speciálních olympiád získali naši svěřenci (mentálně postižená mládež z MCT CZ, z. s.) 2 zlaté, 2 bronzové a 1 stříbrnou medaili na evropském závodě Emil Open 2017.

Je o aktivity, které pro tuto skupinu dětí a mládeže pořádáte, velký zájem?
Zájem o celoroční aktivity stále roste, počítáme s nárůstem klientů a současně s posílením nových vyškolených pracovníků.

Jakým způsobem je váš projekt zafinancován?
Naši členové se podílí na financování projektu minimálními členskými příspěvky. Ostatní náklady se snažíme zajistit dotacemi, příspěvky od účastníků jednorázových aktivit, vzdělávacích a tréninkových kurzů. Partnerem s finančním příspěvkem je Město Domažlice.

Podporuje Město Domažlice vaši činnost ještě nějakým jiným způsobem, než jsou finanční příspěvky?
Samospráva Města Domažlice naši činnost podporuje nejen finančně, ale spolupracuje s organizací i při pořádání veřejných akcí, kterými nabízíme veřejnosti možnost společné cesty k odstranění stereotypního postoje společnosti vůči lidem se zdravotním postižením.

Ilustrační foto
Ukradl tašku s 18 tisíci korun

O jaké veřejné akce se jedná?
Jsou to besedy a kurzy, v rámci kterých má veřejnost možnost nahlédnout do života osob se zdravotním postižením s cílem posílení sociální integrace.
Kdo je realizátorem Vašeho projektu?Realizátorem projektu, který byl zahájen již v roce 2005, je MCT CZ, z. s.