Hnízda prý obsazena ještě nejsou, což potvrdil předseda Holýšovského ornitologického klubu (HOK). „V letošním roce ještě žádné zprávyo obsazení hnízd nemáme. Přesto byl na Domažlicku jeden čáp zpozorován,“ řekl.

Tuto informaci uvádí veřejná databáze birds.cz. Čáp se pohyboval v našem okrese již 21. února mezi obcí Všeruby a bývalou celnicí.

ČÁPI ZAČÍNAJÍ TAKÉ PŘEZIMOVÁVAT

Nicméně otázka příletu čápů bílých do našich končin je poněkud složitější. Důvodem jsou častější případy úspěšného přezimování jednotlivých čápů či celých párů.

„Netýká se to jen České republiky, ale i jiných států ve střední Evropě,“ pokračoval Schröpfer, který zmínil jako první české průkopníky čápy v Blatné na Strakonicku. „U nás je to v posledních letech pár z hnízda v Dobřanech. Minimálně posledních pět zim tu zůstává po celou zimu.“

Protože čápi zůstávají na stejném místě, na hnízdě na pekárně v Dobřanech, je možné je pohodlně pozorovat. Buď právě tam či na lukách okolo Radbuzy. Zvláštností přezimujícího páru je, že jejich potomci s nimi nezůstávají, ale odlétají. „Tuto vlastnost po rodičích prostě nemají,“ podotkl Schröpfer.

NA „AFRIČANY“ SI JEŠTĚ POČKÁME

„Afričan“ je čáp, který zimuje na africkém kontinentu. Jejich pozdnější výskyt předseda ornitologického klubu vysvětlil: „Tito jedinci k nám přilétají nejdříve v období kolem 15. až 20. března, ale spíše déle – počátkem dubna či až v jeho polovině.“ Není ani divu, jelikož vzdušnou čarou musí ptáci urazit více než 10 tisíc kilometrů.

Datový zmatek, který v posledních letech kolem čápů panuje, způsobují mimo jiné i vysoké počty ptáků, kteří do jižní Afriky nelétají.

„V posledních deseti až patnácti letech čápi zimují například ve Španělsku. Samozřejmě pak mají kratší cestu domů,“ uvedl předseda Holýšovského ornitologického klubu s tím, že je pak logické, že se na našem území objevují tito čápi mnohem dříve než jejich afričtí kolegové.