Budovu bývalé konzervatoře v Masarykově ulici na Doubravce začalo město upravovat v úterý. Karanténní místo pro bezdomovce by zde mohlo vzniknout do týdne.

„V této fázi bude objekt disponovat zhruba dvaceti lůžky pro lidi bez domova,“ sdělil radní města Plzně pro bezpečnost Martin Zrzavecký. Bezdomovce, kteří budou muset být v karanténě či izolaci, bude na místo převážet městská policie. O jejich přepravě do karantény rozhodne hygiena. Po ukončení karantény budou z místa odvezeni zpět. Podle Zrzaveckého musí nyní Krajská hygienická stanice vydat metodiku, která stanoví parametry pro provoz karantény či izolace.

Zřízení karanténního místa na Doubravce se však nelíbí čtvrtému městskému obvodu, na jehož území se dům nachází. Podle starosty Doubravky Tomáše Soukupa nebyl obvod o této skutečnosti nijak informován. „Městský obvod Plzeň 4 není vlastníkem budovy, a tudíž nemá žádné zákonné pravomoci do celého procesu zasahovat. Obvod byl de facto postaven před hotovou věc. Uvědomujeme si závažnost současné situace a rozhodnutí města Plzně respektujeme. Zároveň ale žádáme město, aby zajistilo bezpečnost obyvatel v dané lokalitě, a to jak řádným zajištěním objektu, tak posílením hlídek městské policie v dané lokalitě,“ uvedl Soukup.

Ilustrační foto
Muže těžce zranil jen proto, že ho napomenul kvůli hudbě. Odsedí si to

„Objekt ani lokalita v centru Doubravky podle nás nejsou vhodné k tomu, aby se z budovy stalo azylové místo nebo ubytovna. Budeme proto po městu požadovat záruky, aby k takovému záměru nedošlo, a objekt skutečně fungoval jen jako karanténní místo. Zatím se bohužel řadu informací dozvídáme až z médií, což považujeme minimálně za nešťastné. Apelujeme proto na radního města Plzně pro bezpečnost, aby nás s projektem a jeho přípravou detailně seznámil. My jsme připraveni s městem jednat a nabídnout mu pomoc s přípravou projektu,“ dodal místostarosta obvodu Zdeněk Mádr.

Budova má fungovat dočasně. V budoucnu má být přestavěna na nový úřad městského obvodu. O zahájení rekonstrukce domu rozhodne prosincové zastupitelstvo města Plzně, na kterém bude schvalován rozpočet pro rok 2021.